"Pescarul de imagini - lumea prinsă în fotografiile lui Emil Fischer"
Emil Fischer s-a născut în Bulgaria, la Plovdiv în 1873. Se mută din copilărie la Sibiu unde şi urmează studiile gimnaziale.
Articol de Mihaela Helmis, 25 Martie 2015, 11:19
La Sibiu , in cladirea in care se afla vestitul atelier al lui Emil Fischer, fotograful ASTREI la inceput de secol XX ,dar si al Casei Regale a Romaniei-, intr-un atelier foto ultramodern, - se poate vedea si azi cutia magica , aparatul de fotografiat cu burduf și clisee pe sticlă .
Muzeul Brukenthal deține o mare parte dintre miile de negative , adunate intr-o muncă de peste 50 de ani de fotografie documentară , dar si pentru albumele de familie- ale marelui fotograf.
Audio: O coloană sonoră adaugată impresionantei colectii de clișee pe sticlă realizată împreună cu muzeograf Raluca Teodorescu și cercetător științific Dan Ivănuș de la Muzeul de Istorie-Casa Altenberger, cu muzeograf Delia Voina de la Muzeul ASTRA și fotograf Rodica Gligor.
Emil Fischer s-a născut în Bulgaria, la Plovdiv în 1873. Se mută din copilărie la Sibiu unde şi urmează studiile gimnaziale.
În 1897 cumpără atelierul Kamillei Asboth din Piaţa Mare și îşi începe activitatea de fotograf. Trei ani mai târziu, cumpără şi atelierul societăţii de asigurare „Transylvannia” din actuala stradă Bălcescu,nr.3.
În 1904 primeşte titlul de fotograf al Curţii Imperiale a Austro – Ungariei. După Marea Unire, el rămâne în România, continuându-şi activitatea de fotograf, iar în 1920 primeşte titlul de fotograf al Curţii Regale a României.
Încă din anul 1901 conducerea ASTRA îl contractează pe Emil Fischer pentru realizarea fotografiilor necesare organizării Expoziţiei Naţionale de la Bucureşti din 1906.
Fotograful îşi va realiza contractul și va continua să fotografieze aspecte ale vieţii românilor,dar si a celorlalte populații, creând unul dintre cele mai importante fonduri de fotografie documentară din România.
Tot el este cel care realizează primele fotografii cu preşedinţii ASTRA. Va fotografia întregile colecţii ale celor două muzee sibiene, Brukenthal şi ASTRA.
Emil Fischer rămâne , alături de fratele său Ioseph, cel mai important fotograf al Sibiului. Fondul fotografic (aproape 10000 de clisee pe sticlă , si apoi pe celuloid) rămas astăzi în custodia Muzeului Brukenthal este cel mai valoros, marcând evoluţia oraşului pe o perioadă de 50 de ani.
Foto: Mihaela Helmis.