Organisme modificate genetic, fără frontiere
Produse frumos ambalate ne fac cu ochiul de pe rafturile magazinelor. Am început să mă întreb: cât de atenţi suntem la ce cumpărăm?
Articol de Simona Şerbănescu, 31 Mai 2011, 13:25
Frumos ambalate, colorate, mai mult sau mai puţin promovate, pungi din hârtie sau plastic poartă într-un colţ, discret, cu litere tot mai mici, informaţii despre conţinutul a ceea ce îmi doresc să cumpăr.
Nu am găsit nici un produs pe care să scrie "obţinut din organisme modificate genetic”.
Din plictiseala aşteptării preparării unei cafele de un leu, am stat să citesc, pe laterala automatului, ce conţine licoarea fierbinte din paharul de plastic: "poate conţine urme de soia”- una dintre plantele ce pot fi modificate genetic.
În formulări mai scurte ("conţine soia"), am găsit acelaşi ingredient în ciocolată, brânză, mezeluri, cacao, produse de patiserie, conserve ...
Am început să mă întreb: cât de atenţi suntem la ce cumpărăm?
Şi dacă suntem atenţi, cât de informaţi suntem? Sau putem alege? Ştim, până la urmă, ce conţine sau din ce este făcut produsul pe care tocmai l-am luat de pe raftul magazinului?
Ştim dacă este obţinut din plante modificate genetic sau nu?
Ştim care sunt efectele plantelor modificate genetic asupra sănătăţii sau în mediu?
Vă invităm să ascultaţi un documentar România Actualităţi realizat de Simona Şerbănescu despre organismele modificate genetic.
Audio: