Mânăstirea Maxineni din judeţul Brăila
Un efort de peste trei decenii pentru reconstrucţia bisericii Mânăstirii Maxineni din judeţul Brăila, la 350 de ani după ctitorirea ei de către Matei Basarab.
Articol de Denise Theodoru, 01 August 2011, 15:57
Greu se poate imagina astăzi, cum voinţa oamenilor şi ajutorul lui Dumnezeu au făcut posibilă reconstrucţia bisericii Mânăstirii Maxineni din judeţul Brăila, la 350 de ani după ctitorirea ei de către Matei Basarab.
A fost un efort de peste trei decenii, de cercetare arheologică, reconstituire, căutare de fonduri, construcţie şi, în sfârşit, prima slujbă în incinta bisericii, printre schele, de naşterea Sfântului Ioan Botezatorul, pe 24 iunie.
Stă mărturie monografia <Mânăstirea Maxineni> alcatuită de prof.dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei, un neobosit cercetător, omul care, mai bine de treizeci de ani a visat la ridicarea din cenuşa uitării a <lăcaşului de mânăstire şi de pomenire>.
Iar vechile pietre vorbesc limba veche a istoriei: piatra de boltă păstrată ca prin minune, o parte din piatra de altar, regăsită tot ca prin minune, cărămida roşie care reconstituie biserica aşa cum a fost pe vremea lui Matei Basarab.
Şi peste toate, în ziua aceea de arşită grozavă, s-a auzit -înălţându-se la ceruri- parastasul Voievozilor al căror nume a fost rostit cu evlavie de către Prea Sfinţia Sa Cassian, Episcopul Dunării de Jos.
Iar cântările parastasului, aşa cum doar sufletul dornic de alinare le poate spera, au fost înălţate de corul de copiii din Viziru, un cor de îngeri adevăraţi, parcă, îmbrăcaţi în straie populare ...
Audio: Documentarul difuzat pe 31 iulie 2011 la Radio România Actualităţi.