Ierburi și mirodenii – secrete pierdute (I)
Gastronomia devine din ce în ce mai mult o artă pour les connoisseurs, adică pentru ... inițiații în Misteriile artelor culinare.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 20 Decembrie 2015, 13:26
ARTA ÎNALTEI BUCĂTĂRII
Arta culinară, adică arta de a găti, a pătruns de ceva vreme în universităţi și a devenit o disciplină academică.
Pe de altă parte, putem vorbi despre Înalta Bucătărie (Haute Cuisine) tot atât de bine ca despre Înalta Croitorie (Haute Couture).
Haute Cuisine este o nouă formă de artă ce aspiră la statutul lui Haute Couture, ceea ce înseamnă că arta gătitului/gătirii mâncării se ridică la nivelul artei gătirii oamenilor, cu veșminte, cu podoabe/bijuterii și cu accesorii de lux.
Ce înseamnă acest lucru ?
Înseamnă că și gastronomia se definește ca o artă/disciplină nu atât pour les connaisseurs, adică pentru rafinați, cum era până acum, cât pour les connoisseurs, adică pentru ... inițiații în Misteriile artelor culinare.
Mai înseamnă și că arta gătitului în bucătărie a început să se ridice la niveluri de cunoştinţe, exigenţe şi rafinamente foarte înalte, lucru pentru care merită, pe deplin, să fie recunoscută ca o parte integrantă a culturilor naţionale şi a culturii universale.
Da ! Gastronomia face parte din cultura şi civilizaţia umană !
Un gastronom licențiat, cu diplomă universitară, învață, desigur, trecând prin multe semestre de studiu şi practică, tot ce poate despre bucătăriile lumii, de la meniurile cele mai simple până la cele mai sofisticate și ajunge să domine „franceza şi engleza culinară”, limbile obligatorii în lumea Haute Cuisine !
Și totuși, dincolo de tot ce învață un chef la Academia de Gastronomie, arta de a găti este, înainte de toate, o artă subtilă, sacră, oricât de pretențios ar suna.
Un adevărat Maestru al Înaltei Bucătării trebuie să treacă mai întâi printr-o ucenicie în timpul căreia va cunoaște și va experimenta, mai degrabă cu simțurile-i subtile, puterile magice și tainele plantelor, ierburilor și mirodeniilor. Ca un șaman !
La sfârșitul acestei ucenicii i se va revela, de fapt, marele secret al artei gătitului: faptul că aceasta este o disciplină... spirituală, chiar mistică ! Că se gătește cu spiritul și cu inima, mai degrabă decât cu simțurile.
Și va mai afla un secret: acela că arta culinară este arta încântării împărtăşite ! Iar „a împărtăşi” înseamnă „a iubi”.
Ce bine spunea Nicolae Steinhart: „Dacă mă iubeşti, gustă din minunăţia aceasta! ”
Un adevărat Maestru al Înaltei Bucătării nu poate găti altfel decât cu iubire şi cu tandreţe, pentru că vibraţiile iubirii sunt cele care se vor impregna în mâncare și o vor face dumnezeiască (iubirea este esența însăși a Dumnezeirii).
Vestea bună este că noi toți putem deveni Maeștri ai Înaltei Bucătării și nu atât strângând rețete și mergând la cursuri de gătit, ci știind că iubirea noastră adevărată este cea care face mâncarea mai gustoasă, mult mai gustoasă decât a oricărui chef din lume.
Acesta este secretul care face ca tot ce găteşte Mama să fie mult mai gustos: Mama ne iubeşte !
Nu întâmplător amor s-a născut din cuvântul mama.
De fapt, o mâncare delicioasă este o declarație de dragoste și, însoțită de un vin bun, este un coup de foudre !
Dar, mai presus de orice, o experiență mistică... la care, o mână de ajutor o dau ierburile aromatice și mirodeniile, aliații noștri de taină și maeștrii alchimiei noastre interioare.