Biertanul saşilor - ieri şi azi
Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal şi împreună cu localităţile Mediaș și Moșna este atestat documentar din 1283.
10 Iulie 2013, 12:32
Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal si este este atestat documentar in 1283, într-un document alături de Mediaș și Moșna, se află nu departe de Sighișoara.
În 1397 Biertanul este atestat ca cetate. Ca orice așezare săsească, avea organizare urbanistică, remarcându-se stilul francon al șirurilor de case dispuse în jurul unei piețe centrale, deasupra careia se înalță impunătoarea biserică-cetate. Impresionantul monument de cult îmbină armonios stilul gotic cu cel al Renașterii, apărat fiind de trei ziduri de incintă -si face parte din patrimoniul UNESCO.
Audio: Documentarul "Biertanul saşilor - ieri şi azi"
Dupa 1990 sașii din Biertan ca de altfel din aproape toate satele din Transilvania au plecat in Germania cu miile. Unii - puțini - au revenit.
Ceilați - au rămas cu dorul și cu amintirile despre niște locuri dragi.
Români, maghiari din Biertan - cu toții regretă plecarea sașilor și spun că au lasat un mare gol in administrare dar și în sufletele oamenilor care-i apreciau ca buni meseriași și nu numai.
În documentarul de astăzi am încercat sa adun câteva povești cu și despre sașii din Biertan.
Cele trei zile pe care le-am petrect împreuna cu ei a fost o mare bucurie sufletească pentru mine. Vă invit să-i ascultați și să mergeți cât mai curând sa vedeți biserica și cetatea din Biertan și sa-i cunoasteti pe oamenii de acolo. Cu siguranță vor fi gazde bune.