Arhitecturi - construcţie şi muzică la noua Operetă
Teatrul de Operetă și Musical ,"Ion Dacian" funcţionează de curând într-un spaţiu nou construit care îi este destinat, intr-o clădire care a fost inaugurată de 24 ianuarie 2015.
Articol de Mihaela Helmis, 11 Februarie 2015, 12:59
După mai multe decenii în care Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian” și-a desfășurat activitatea în sedii diferite, acesta va funcţioneaza de curând într-un spaţiu nou construit care îi este destinat,intr-o clădire care a fost inaugurată în data de 24 ianuarie 2015 cu premiera naţională a celui mai de succes musical din toate timpurile, ,,Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber, în regia lui Stephen Barlow.
Cu un sediu demolat în anul 1986 de către regimul Ceauşescu (situat pe Splaiul Unirii), Teatrul de Operetă a funcţionat fără întrerupere până în anul 2005 în clădirea Teatrului Naţional București „I. L.Caragiale”. Din cauza incendiului care a afectat grav clădirea Naţionalului bucureştean, spectacolele s-au desfăşurat apoi în sala M.A.I. timp de doi ani, iar ulterior au revenit în actuala Sală Studio (fosta Sală Mică) a Teatrului Naţional București „I. L. Caragiale”, unde au avut loc până în anul 2011, când clădirea celui din urmă a devenit obiectul reparațiilor capitale. Rămas fără sală de spectacole, Teatrul de Operetă a desfășurat, până de curând, un amplu turneu național.
AUDIO: Arhitecturi - construcţie şi muzică la noua Operetă
Noua clădire a Teatrului de Operetă şi Musical ,,Ion Dacian” este amplasată în Bulevardul Octavian Goga nr. 1, la intersecţia a trei mari bulevarde şi în imediata apropiere a Bibliotecii Naţionale a României. Lucrările la noul sediu au început în anul 2012, clădirea (cu o suprafaţă totală de 6.381,50 mp distribuită pe trei nivele) fiind proiectată să corespundă tuturor necesităţilor logistice şi tehnice moderne necesare bunei desfăşurări a activităţii sale, dar şi dezvoltării repertoriului.
Va invităm , prin acest radio-documentar sa deveniti martori ai celei mai recente premiere de la Operetă si ne dezvăluie două parcursuri aproape concomitente : cel al unui necesar sediu nou al Teatrului de Operetă și Musical ,,Ion Dacian” și cel al unui spectacol de referință: premiera românească a spectacolului “Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber.
Un radio-documentar in prima clădire de teatru construită în România, după anul 1989 ,cu" miros de clădire nouă" pentru inginer Cristi Constantinescu , și " incepând sa respire aer de spectacol" , pentru Răzvan Dincă, directorul Operetei.