8 Martie - Ziua Împotriva Feminicidului ?
Feminicidul este crima comisă împotriva femeii pentru faptul că e femeie.
Articol de Zenaida Luca-Hac, 19 Ianuarie 2018, 17:38
SĂRBĂTOAREA
8 Martie este Ziua Femeii. În România este o zi în care se repetă, într-o oarecare măsură, atmosfera din 1 Martie, când avem privilegiul Mărțișorului: flori, complimente, felicitări, amabilități... O zi de sărbătoare.
Magia Mărțișorului este cea care înfrumusețează, pe meleagurile noastre, prima săptămână a celei de a treia luni a anului, luna primăverii.
MILITANTISMUL
În alte țări, este mai mult o zi festivă care comemorează drepturile obținute, până acum, de femei în societatea modernă.
O sărbătoare în care se păstrează acea nuanță a militantismului care caracterizează afirmarea femeii în toate domeniile de activitate, inclusiv în cele considerate, în mod tradițional, rezervate numai bărbaților.
Întrucât mai rămân multe de făcut în această direcție, mișcarea feministă își intensifică activitatea, concentrându-se pe obiective punctuale concrete.
FEMINICIDUL
Numărul femeilor ucise în lume este în continuă creștere.
În America Latină sunt omorâte zilnic 16 femei. Mexicul, Brazilia, Ecuadorul, Argentina se află în fruntea acestei sinistre liste.
Dintre țările europene - majoritatea nu oferă statistici - Spania recunoaște deschis situația exasperantă a acestei forme extreme de violență împotriva femeii. Anul trecut, 2017, au fost omorâte (în spaniolă: asesinadas !) 48 de femei. Autorii acestor crime au fost, în marea lor majoritate, soții, foștii soți sau foștii prieteni sau parteneri ai respectivelor femei.
Feminicidul sau femicidul este crima comisă împotriva femeii pentru faptul că este femeie.
Este o boală socială cauzată de mentalitatea macistă - machista - în spaniolă (superioritatea absolută a bărbatului care consideră că viața, situația socială și corpul femeii i-ar aparține lui !).
Feminicidul nu este un fapt care se întâmplă într-un moment de furie, ci este precedat de o atmosferă de violență în relația bărbat-femeie. Violența se poate manifesta într-o formă fizică, emoțională sau prin impunerea de relații sexuale.
Nu este un fenomen izolat, ci global, se manifestă peste tot în lume.
Legile care ocrotesc femeia, atunci când acestea există, nu sunt suficiente. Au, desigur, o mare importanță, dar este posibil ca ele să nu se aplice.
Pentru a combate eficient feminicidul este nevoie să se schimbe mentalitatea macistă. Schimbarea aceasta trebuie să înceapă în școală, în familie și în mijloacele de informare în masă.
Termenul de feminicid a început să fie folosit prin anii 1960.
Prima mențiune a acestui cuvânt este mult anterioară: apare în scrierea lui J. Cory „A Satirical View of London”, în 1801.
Cea care l-a folosit pentru prima dată în fața organizației feministe denumite Tribunalul Crimelor comise împotriva Femeii, în 1976, în Bruxelles, a fost Diana Russell.
La întrunirea de la Bruxelles au participat două mii de femei din 40 de țări. Diana Russell împreună cu Jane Caputi defineau feminicidul ca fiind: „uciderea femeilor de către bărbați din motive de ură, dispreț, plăcere sau proprietate asupra lor”.
Diana Russell, la un marș de protest împotriva femicidului, orașul Juarez, Mexic
OBIECTIVE
Obiectivele imediate ale mișcării femniste sunt: încetarea violenței maciste în toate domeniile vieții și activității societății umane mondiale, repartizarea justă și echitabilă a locurilor de muncă și a bogățiilor, precum și recunoașterea dreptului femeii de a dispune în mod liber de corpul său.
Cu alte cuvinte, mișcarea feministă urmărește să obțină garantarea unei vieți sigure, juste, liniștite și fericite pentru femei.
Egalitate deplină cu bărbații: de la salarii egale, până la promovări egale în toate sfere de activitate.
Dreptul de a hotărî liber în privința avortului.
INIȚIATIVA
În țările Uniunii Europene, anul acesta, Spania încearcă o mobilizare feministă pentru atingerea acestor scopuri.
Ziua de 8 Martie urmează să devină o zi de grevă a femeilor. Ar fi o grevă a tuturor femeilor, indiferent dacă sunt salariate, casnice, studente, eleve... adică, se va extinde dincolo de limitele grevei tradiționale care se desfășura doar în sfera muncii.
Vor fi cuprinse și consumul și serviciile de îngrijire (el consumo y el trabajo de cuidados).
Lozinca ar fi: Oprim Totul ! (A pararlo todo !)
A fost lansată pe data de 14 ianuarie, în Zaragoza, la o conferință de presă, de activistele feministe Elisabeth Cordero, Julia Camara și Justa Moreno.
În prealabil, ele au cerut sprijinul sindicatelor la nivel statal, național și regional pentru a re-aduce în centrul atenției rolul femeilor, foarte frecvent ascuns în locuri precare și invizibile.
Pantofii femeilor dispărute... victime ale feminicidului.