Polonia doreşte mai multe investiţii în România
Investitorii polonezi sunt interesaţi să deschidă cât mai multe firme în România. În prezent sunt 550 de firme poloneze care îşi desfăşoară activitatea la noi în ţară şi care au creat peste patru mii de locuri de muncă.
Articol de Cristina Grecu, 15 Decembrie 2010, 00:56
Realizator: În vreme ce România continuă să navigheze prin subsolul clasamentelor economice europene, o altă ţară din Uniunea Europeană, Polonia, se descurcă de minune.
Ba chiar investitorii polonezi sunt interesaţi să deschidă cât mai multe firme în alte state, printre care şi România - au anunţat oficiali de la Varşovia.
În cursul unei acţiuni organizată de Ambasada Poloniei în România, oameni de afaceri români şi polonezi, precum şi reprezentanţi ai ministerelor economiei din cele două ţări, au făcut bilanţul schimburilor comerciale din ultimele şase luni.
Şefa Secţiei de promovare a comerţului şi investiţiilor, din cadrul Ambasadei, Halina Golebicka, a anunţat o scădere mai mult decât vizibilă a comerţului reciproc şi a explicat cauzele: creşterea TVA-ului în România la 24%, procedura greoaie de returnare a acesteia, sau starea drumurilor.
Reporter: Sunt acum 550 de firme poloneze care îşi desfăşoară activitatea la noi în ţară şi care au creat peste patru mii de locuri de muncă.
Anca Mihăeş, româncă, lucrează pentru o firmă poloneză.
Anca Mihăeş: Suntem pe piaţa din România de cinci ani, suntem importatori de artificii şi articole de Crăciun. Mai nou, am adus şi articole de Paşte şi de Halloween. Momentan nu suntem mulţumiţi de piaţa din România.
Reporter: Huber Nuczkowsky, polonez, căsătorit cu o româncă.
Hubert Nuczkowsky: Lucrăm în domeniul materialelor de construcţie. Activitatea s-a desfăşurat sub auspicii bune până acum şi vedem viitorul în culori deschise.
Reporter: Alexandra Conac, de la o firmă de resurse umane cu filiale în 14 ţări europene, între care Polonia şi România.
Alexandra Conac: Oferim soluţii profesionale în vederea automatizării şi optimizării proceselor managementului salarizării şi administrare de personal. Din punct de vedere al activităţii, am resimţit în ultimul trimestru o revigorare şi sperăm să fie de durată.
Reporter: "Domeniile de care sunt interesaţi să investească polonezii - a precizat Cristian Ilie, director general în Ministerul Economiei - sunt constucţiile, industria chimică, mineritul, industria apărării, transportul sau turismul". La nivel guvernamental, Polonia ne va oferi consultanţă pentru accesarea fondurilor europene, fiind în Uniune, ţara care a accesat cele mai multe fonduri.
Cristian Ilie spune că autorităţile statului sunt decise să faciliteze procedura.
Cristian Ilie: Noi avem această rămânere în urmă la accesarea fondurilor europene datorită procedurilor greoaie pe care le-am conceput. Am primit de la partenerii noştri polonezi chiar propuneri vizavi de problemele detectate - cu întârzierea certificărilor, cu aprobările - deci lucruri prin care ei au trecut. Au trecut şi au găsit o soluţie pentru rezolvarea lor.
Reporter: Polonia este şi singura ţară din Europa care a reuşit să nu intre în recesiune, înregistrând continuu creşterea economică. Încurajarea exporturilor, folosirea fondurilor europene, reducerea taxelor şi impozitelor veniturilor personale pentru încurajarea consumului, au fost câteva dintre soluţiile găsite la Varşovia pentru rezistenţa în faţa crizei - a explicat Marek Korowaiczik, directorul Departamentului Afaceri Europene din cadrul Ministerului Economiei din Polonia. Totuşi...
Marek Korowaiczik: Polonia a fost o 'pată verde' pe harta roşie a Europei, dar cum orice roşie a fost o dată verde, trebuie multă atenţie.
Reporter: A avertizat, în mod metaforic, oficialul polonez, subliniind astfel că tot timpul este necesară vigilenţă maximă şi înţelepciune, atunci când vine vorba despre spinoasa problemă a finanţelor cu care s-a confruntat în ultimii ani întreaga planetă.
Polonia va prelua în a doua jumătate a anului viitor preşedinţia Uniunii Europene, iar problemele economice sunt principala sa preocupare.
Între priorităţile anunţate astăzi se află crearea unui cadru legislativ pentru politica energetică şi a securităţii energetice, întărirea pieţei interne şi realizarea unui patent unic european, un parteneriat cu statele din estul Europei şi o politică comună vizavi de acestea, încheierea unui acord comercial Uniunea Europeană - Canda şi întărirea relaţiilor comerciale cu state din America de Sud, cu Japonia sau Vietnam.