Perspectivele Roşiei Montane
Invitaţi - acad. Mircea Săndulescu, preşedintele Secţiei de Ştiinte geonomice a Academiei Române , prof. univ. dr. Ioan Mârza ,de la Cluj, geologul Aurel Sântimbrean, fost ing.şef la Roşia Montană, geologul Sorin Jurca.
Articol de Mihaela Helmis, 03 August 2011, 13:52
Se vorbeşte în legătură cu Roşia Montană din perspective multiple: despre patrimoniul natural, dar şi despre cel construit pe sol sau în subsol ( galeriile de exploatare), despre un contract de concesiune care pune problema- cu un conţinut încă ne-desecretizat - despre legi în vigoare mai mult sau mai puţin aplicate, despre Planul de urbanism zonal şi hotărâri judecătoreşti răsturnate de decizii ale administraţiei locale, ca şi despre tergiversata introducere pe lista tentativă UNESCO şi recenta descărcare de sarcină arheologica a unei părţi a Masivului Cârnic!
Care este în termeni reali potenţialul minier al zonei Roşia Montană ?
Cum se prezintă din punct de vedere geologic zona în care ar urma să se facă exploatare descoperită şi să se amenajeze iazul de decantare ?
Ce impact ar urma să aiba asupra mediului tot complexul pe care îl presupune un asemenea tip de exploatare industrială ?
Cum se împacă ideea de conservare a patrimoniului - clădiri, dar mai ales galerii romane şi din epocile următoare cu exploatarea efectivă a minereului ?
Se pun în continuare intrebari.
Într-o a treia ediţie dedicată la Radio România Actualităţi cunoaşterii problematicii reale de la Roşia Montană,din perspectiva specialistilor, invitaţi au fost - în direct- acad. Mircea Săndulescu, preşedintele Secţiei de Ştiinte geonomice a Academiei Române , prof. univ. dr. Ioan Marza ,de la Cluj, geologul Aurel Sântimbrean, fost ing.şef la Roşia Montană, geologul Sorin Jurca, localnic şi cu înregistrări: prof. dr. Ionel Haiduc, Preşedintele academiei Române-chimist , Laszlo Borbely, Ministrul mediului şi pădurilor şi profesoara Uca Marinescu.
Audio: perspectivele Roşiei Montane.