Evaluare ştiinţifică a Roşiei Montane
Invitaţi: prof. dr. Ioan Piso, arheolog, cu o bogată experienţă în studierea siturilor romane din zona Roşia Montană şi dr. arh. Ştefan Bâlici.
Articol de Mihaela Helmis, Victor Caraculacu, 26 Iulie 2011, 19:26
În epoca bronzului societatea omenească din Transilvania era foarte evoluată şi constituia chiar un centru de putere care se baza pe două bogăţii: pe sare şi pe aur, spune prof. dr. Ioan Piso, arheolog, cu o bogată experienţă în studierea siturilor romane din zona Roşia Montană.
Acesta susţine că elita războinică din epoca bronzului exporta aur, aurul Apusenilor în regiunile sudice.
"Ca dovadă avem inelele de aur din insula Lesca din arhipelagul grecesc, de la Velika Gruda de pe ţărmurile Adriaticii, iar în imediata apropiere de Roşia Montană s-a găsit în 1831 s-au găsit la Vulcoi patru inele de tâmplă. Din nefericire din cauza cercetărilor insuficiente nu cunoaştem nici o singură aşezare presitorică din zonă", a declarat Ioan Piso.
În 2001-2002 au fost cercetate în numele sau pentru compania Gold Corporation 2,2 hectare de teren dar s-a dat descărcarea arheologică pe 1100 de hectare, potrivit lui Ioan Piso.
"În toată preistoria aurul se exploata nu numai din nisipul răurilor, ci şi din puţuri, din cariere deschise folosindu-se metoda focului şi a apei. Şi avem la Roşia Montană asemenea urme preistorice. Cea mai impozantă este cea de la Găuri din masivul Cetate. În ceea ce îi priveşte pe daci, un istoric bizantin, Ioanes Lidus, ne spune că Traian ar fi capturat 1650 de tone de aur de la daci. Chiar micşoarată de zece ori aceasţă cifră tot rămâne impresionantă", a mai spus prof.arh. Ioan Piso.
Audio: Ascultaţi varianta integrală a dezbaterii.