Dunărea, "coloana vertebrală a Europei"
Strategia Dunării configurează o nouă macroregiune europeană, cu o populaţie de 155 de milioane de oameni. Aceasta va fi supusă aprobării pe 18 aprilie şi adoptării în cadrul Consiliului European, din 24 iunie.
Articol de Ianna Ioniţă, 11 Februarie 2011, 10:49
În prima jumătate a anului 2011, conform calendarului preşedinţiei ungare la Uniunea Europeană, strategia Dunării va fi supusă aprobării pe 18 aprilie şi adoptării în cadrul Consiliului European, din 24 iunie.
Strategia Dunării este o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi statele riverane.
Planul de acţiune al strategiei este structurat pe patru axe principale şi 11 domenii prioritare.
Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a afirmat că Dunărea ar putea să devină o coloană vertebrală a Europei Centrale şi un motor de dezvoltare economică a regiunii.
Teodor Baconschi a subliniat rolul important pe care ţara noastră îl are în cadrul acestei strategii.
Şeful diplomaţiei române a declarat că ţara noastră a adus o contribuţie semnificativă la elaborarea acestei strategii prin participarea substanţială la toate dezbaterile, iniţiate de către Comisie.
"Am adoptat în guvern două documente de poziţie, care au fost, ulterior, transmise Comisiei şi ne aşteptăm ca, până la adoptarea strategiei de către Consiliul European din iunie 2011, să intrăm deja în faza de preimplementare, de organizare a gestionării acestei strategii", a declarat Teodor Baconschi.
De asemenea, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre, pe sectorul Călăraşi-Brăila, "este un proiect care are deja studiul de fezabilitate făcut", iar valoarea sa este de "56 de milioane de euro, asigurată deja prin programul operaţional 2007-2013".
Cicloturismul reprezintă de asmenea un punct important în strategia Dunării.
În acest sens România doreşte să construiască un traseu profesionist pentru cicloturism.
Ministrul de resort, Elena Udrea a declarat că proiectul este unul la care se lucrează deja fiind propus dezbaterii publice.
Ministrul turismului, Elena Udrea a precizat că circuitul cicloturistic al Cortinei de Fier este o iniţiativă care prevede stabilirea unei rute cicloturistice, care să străbată toate statele dunărene, inclusiv malul românesc.
Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning spune că în acest moment, "strategia Dunării înseamnă, pentru România, cel de-al doilea proiect major pe care reuşeşte să-l promoveze, evident, susţinută de parteneri, în cadrul Uniunii Europene".
Mai mult, Iulian Chifu spune că dincolo de aceste elemente, există patru axe prioritare precum zona de transport, zona de mediu, elementele de cultură, dar şi de componenta de bună guvernare.
De asemenea, Iulian Chifu spune că statele din UE încep deja discuţiile privind dezvoltarea regională şi agricultura, noile politici în viziunea şi în perspectiva viitorului ciclu financiar bugetar al UE, "şi e important ca această iniţiativă să se afle pe agendă, să fie aprobată de către Consiliu şi să poată intra în finanţările în privinţa viitoarelor proiecte".
Audio: Dezbaterea integrală a Strategiei Dunării dar şi mai multe amănunte legate de sinergia dunării.