Dan Berindei
Francofon şi francofil, istoricul Dan Berindei, unul dintre vice-preşedinţii Academiei Române , invitat special într-o ediţie specială Semnături Celebre, de Ziua Naţională a Franţei.
Articol de Mihaela Helmis, 14 Iulie 2010, 11:31
Marţi, 14 iulie 1789, tulburări violente izbucneau în ţară, marcând începutul a ceea ce va deveni Revoluţia franceză. La Paris, închisoarea Bastilia este cucerită de răsculaţi. De la castelul său din Versailles, regele Franţei, Ludovic al XVI-lea, nu vedea violenţele care zguduiau ţara şi scria un singur cuvânt în jurnalul său personal: "Nimic". Un an mai târziu, pe 14 iulie 1790, la iniţiativa generalului Lafayette, demn de respect pentru participarea activă la războiul de independenţă al Statelor Unite, sunt organizate festivităţi pentru prima aniversare a mişcărilor care au dus la răsturnarea Vechiului Regim. În cursul acestei Sărbători numite a Federaţiei, Ludovic al XVI-lea, recunoscut de acum ca rege al francezilor, este îndemnat cu tărie să depună jurământ faţă de naţiune şi lege. În 1880, Adunarea Naţională şi Senatul aprobă propunerea deputatului Benjamin Raspail şi instituie ziua de 14 Iulie drept Sărbătoare Naţională.
Istoricul Dan Berindei, profesor universitar, doctor şi unul dintre vice-preşedinţii Academiei Române, cu moşi şi strămoşi şcoliţi la universităţile pariziene şi cu o admiraţie justificată pentru istoria şi cultura Franţei - este invitatul de marcă, într-o seară specială, la emisiunea Semnături Celebre. Mihaela Helmis v-a pregătit câteva surprize şi mai mult decât o lecţie de istorie despre Micul şi Marele Paris, despre România şi Franţa în Europa anului 2010.