Grigore Vieru - poetul cu dor de țară și de limba română
Evenimente comemorative dedicate celor 80 de ani de la naşterea poetului.
17 Februarie 2015, 16:47
Marți, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Filologie al AȘM a organizat o conferință științifică dedicată împlinirii a 80 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru.
Un alt eveniment organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Moldova şi Centrul Cultural Ştiinţific „Grigore Vieru” este concertul omagial „Steaua de vineri” in memoriam - Grigore Vieru la 80 de ani.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 februarie, ora 18.00 la Palatul naţional din Chişinău.
"Limba română este întâia graniță a țării mele care trebuie păzită"
"Sunt iarba. Mai simplu nu pot fi- declara cu modestie Grigore Vieru - un gînd care stă încrustat pe piatra de mormânt."
Dar dincolo de mormânt rămâne figura emblematică a unui poet care a gîndit şi a scris româneşte chiar şi atunci când nu-i era permis sa o facă. Un poet care a scris cu mare dor despre Mamă, Țară şi Limba Română.
Timp de 25 de ani am fost la diferite întălniri cu cititorii, am făcut mai multe interviuri şi emisiuni la Chişinău la Radio Moldova dar şi aici la Bucureşti pentru Radio România Actualităţi.
Evenimentele dedicate celor 80 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru au început dinainte de 14 februarie şi se desfăşoara şi în aceste zile în mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Prutului.
La Alba-Iulia, la Iaşi, Chişinău sau in satul de baştină- Pererîta - copii sau oameni maturi - cu toţii îşi amintesc cu drag de cel care a fost şi va ramâne poetul Grigore Vieru.
Audio: Ascultaţi emisiunea Destine şi pasiuni difuzata la RRA in februarie 2005, la 70 de ani ai poetului.
"Sunt fericit că scriu în limba română. ..A scrie în română este ca şi cum Dumnezeu te-ar închide în ochiul său, de unde vezi întreg Universul, chiar daca Dumnezeu îl ţine inchis, de teamă să nu te scape jos...
"Eu văd din interiorul limbii române întreaga lume, întregul Univers...întreaga mişcare a planetelor, chiar daca ea, limba română nu are o circulaţie universală.
"Limba română este întâia graniă a ţării mele care trebuie păzită, apărată şi fortificată".
Acestea declara Grigore Vieru in emisiunea Destine şi pasiuni pe care am realizat-o în 2005 cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea poetului.
Tot atunci mi-a vorbit despre cât de mult şi-a dorit să ajungă în România-Ţara sa la care se uita din grădina casei părinteşti, el fiind născut pe malul Prutului (n. 14 februarie 1935, satul Pererîta, județul Hotin, România Mare - d. 18 ianuarie 2009, Chișinău) de unde se vedeau Miorcanii lui Ion Pillat cum îî placea să spună de atâtea ori.
Mi-a mărturisit că şi-a ascuns lacrimile ca să nu-l vadă granicerul atunci când a trecut prima dată Prutul, mi- a povestit despre prietenia cu Nichita Stănescu, cu Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Tudor Gheorghe pe care-i considera fraţii lui, despre colaborarea cu artiţti de pe ambele maluri ale Prutului, despre cât de mult îi iubea pe cei mici, dăruindu-le poezii iar ei îl răsplateau cu multă dragoste şi cu serbări la care-l invitau şi-i recitau versurile.
De multe ori poetul spunea că atunci când se supăra pe cei mari fugea la cei mici, care nu-l dezamăgeau.
Încă îmi vine greu să vorbesc despre Grigore Vieru la timpul trecut. Încă îmi pare c-o sa-l întâlnesc intr-o zi cu zambetu-i blajin şi vorba-i moale.