Teatrul vechi din Arad
Monumente în suferinţă
Articol de Ioan Suciu, 16 Martie 2011, 11:26
Clădirea teatrului vechi dăinuie în centru oraşului Arad de 194 de ani. Această clădire, ridicata la 1817, trebuie socotită drept primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României.
Un prim eveniment de seamă al teatrului vechi, imediat după inaugurare, a fost prezentarea la 27 februarie 1818 a unui spectacol în limba română, de către elevii Preparandiei arădene, adica a primei școli românești din Transilvania. Manifestarea se încadrează în rândul primelor reprezentaţii teatrale din România acelor vremuri.
De-a lungul timpului, pe scena teatrului vechi din Arad au poposit în turnee triumfale, Derynné sau Johan Strauss fiul, în concertul din 1847 dar și formaţiile teatrale româneşti conduse de Mihai Pascaly şi Matei Millo, în cadrul acestor trupe activând ca sufleur şi poetul Mihai Eminescu.
În anul marii răscoale de la 1907, pe 30 noiembrie, în clădirea vechiului teatru, s-a inaugurat primul cinematograf din Arad, sub denumirea de "Urania", unul din cele mai vechi cinematografe din ţară. Aici a avut loc prima reprezentaţie a unui film românesc: „Războiul Independenţei". Cinematograful și-a continuat activitatea până în anii 80, când a fost închis din cauza stării precare a clădirii. Astăzi, clădirea nu se află în patrimoniu. Autoritățile și-au propus totuși să restaureze acest valoros edificiu cultural arădean şi să-i redea, pe cât va fi posibil, aspectul de odinioară.
Proprietarul Teatrului Vechi cere peste 1 milion de euro pe clădirea pentru care nu plătește nici un impozit și închriază sala pentru o nouă ediție a Festivalului neconvențional de teatru underground ce va avea loc peste câteva luni de zile.