Sutienul
Strictul necesar
Articol de Costin Enache, 14 Februarie 2012, 13:12
Aparent fără nicio legătură cu evenimentul de astăzi, voi îndosaria în aria strictului necesar, un accesoriu comun, folosit uzual de jumătatea feminină a... consumatorilor de lenjerie intimă, dar extrem de admirat şi de bărbaţi – nu pentru acţiunea lui binefăcătoare, ci, probabil, pentru ce... tăinuieşte: sutienul.
Vădit lucru, utilitatea lui a determinat apariţia unei industrii de miliarde de... dolari, franci, euro – nu mai contează oricum.
Primul sutien cu patent, dobândit în 1913 de americanca Mary Phelps Jacob, a fost, bineînţeles, conceput ca alternativă pentru corset – o adevărată oroare în cazul echipărilor şi dezechipărilor zilnice, de-aia mă mir cum a rezistat „la modă” atâta amar de vreme. În fine, moda la femei şi... urmările ei...
Deşi propăşit la scară universală doar de vreo 80 de ani, sutienul, sub diverse plăsmuiri şi înfăţişări, se foloseşte încă de prin secolul al 14-lea î.e.n – minoanii (civilizaţie care a evoluat şi a dispărut pe insula Creta) înzestrându-şi pe atunci atletele cu un soi de bustiere care făceau casă bună cu... alergatul. Ceea ce secole de-a rândul a fost doar un element de ajutor pentru femei a ajuns în cele din urmă şi o problemă estetică, dificultăţile la achizionarea unui sutien transpunându-se în zilele noastre şi pe componenta de gust, nu doar pe cea de... compatibilitate.
De la brevetare-ncoace, carevasăzică, sutienul n-a încetat o clipă să se tot... deformeze, subţieze, coloreze, reformeze şi mai ales să ia şi femeilor dar şi bărbaţilor ochii, banii şi uneori minţile. (Cazurile extreme de... bulversare: ea foc şi pară că el habar n-are ce număr poartă 'mneaei – „Ignorantule ce eşti!”; respectiv contraatacul lui jalnic (dar altfel cinstit) – „Ete fleoşc, păi nu ştiu cât port eu la chiloţi ori pantaloni, şi tu vrei să ghicesc în... cupe!!!”)
Bun, să revenim. Uni, colorat, transparent, dantelat, matlasat, cu „push up” (ăsta e vedeta), ciucuri, franjuri, capse, ţinte, fir de aur, diamante şi ce le-o mai trăzni prin tărtăcuţă designerilor (de-au ajuns unele să fie evaluate la milioane de... dolari-franci-euro), sutienul răvăşeşte... jumătatea nepurtătoare, tocmai pentru că, fiind un accesoriu exclusiv feminin, ideea de a interacţiona cu el pare de regulă pentru noi, bărbaţii... uşor exotică! Menţionez totuşi că s-a inventat şi sutienul pentru bărbaţi, însă popularitatea lui e destul de redusă şi doar în cercuri... concentrice. A, şi ăla comestibil e disponibil demult, dar numai în magazinele cu specific erotic şi... culinar, bineînţeles!
Ca parte a costumului de baie, pare mai vrednic de interes pe componentă „deux-pieces”, deşi părerile rămân împărţite. Pentru cine crede totuşi că topless-ul n-are nicio legătură cu exhibiţionismul, am o veste bună şi-una rea: am să pun răul în faţă şi-am să-i informez că libertartea de expresie e din păcate sublimă doar până la violarea gusturilor majorităţii, iar vestea bună e că... ce-i frumos şi lu' Dumnezeu îi place!