Sărbătoarea dulceţii
Timp de cinci zile, ieşenii au putut degusta si cumpăra dulceaţa din fructe bine ştiute, dar şi din ingrediente mai puţin folosite, precum măslinele, vinetele şi roşiile coapte.
Articol de Ştefan Daraban, Iaşi, 13 Octombrie 2012, 16:27
Organizatorii susţin că prin Sărbatoarea dulceţii doresc să reînnoade o tradiţie, cândva pornită de la casele boiereşti.
Se spune că obiceiul etalării şi servirii dulceţurilor la Golia a fost înlesnit şi stimulat de curgerea continuă a apei reci la cişmeaua aflată la intrarea în aşezămînt. Atunci, în vremea domnitorului Alexandru Moruzi, la 1802, soţiile boierilor din Capitala moldavă îşi dădeau întalnire la izvor pentru a-şi lăuda dulceţurile care îşi dezvăluiau mai sugestiv aromele dacă, după degustare, îţi puteai potoli şi setera cu o carafă de apă rece de cişmea. Caţiva ani mai târziu, un edil al urbei, captat de frumuseţea întalnirilor de la izvor, a dat sens gustării dulceţurilor, punând la cale organizarea unei "Zile a dulceţurilor şi a gospodinelor”. Numai că iniţiativa nu a prea prins atunci, rămânând celor de mai târziu să facă posibilă adevărata sărbătoare a dulceţii.