Prețuri, locuințe, salarii, profituri
Comentariu de Dan Carp
19 Aprilie 2011, 12:29
Balonul imobiliar din România s-a spart prin 2008, cam în acelaşi timp în care pieţele imobiliare din întreaga lume începeau să se dezumfle. Preţurile apartamentelor au început să scadă şi nu s-au oprit nici în prezent. Din septembrie 2008 preţul unui metru pătrat construit a scăzut cu aproape 50%, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Există însă unele categorii de locuinţe pentru care, dacă am calcula preţul real din acest moment, nu am observa o diferenţă prea mare faţă de anii dinaintea crizei.
Cotidianul Ziarul Financiar a analizat preţurile din cele mai mari cinci ansambluri rezidenţiale din Capitală şi rezultatul este mai puţin dramatic pentru dezvoltatori decât s-ar crede. Preţurile în euro ale apartamentelor s-au redus, într-adevăr, cu 15-17% în ultimii trei ani, dar deprecierea cursului leu-euro cu aproximativ 13% în această perioadă a anulat această scădere. Practic, locuinţele noi sunt, în lei, cu doar 2-3% mai ieftine decât în 2008.
Dacă preţurile au rămas aproximativ aceleaşi, salariile, calculate pentru aproape toţi românii tot în lei, au rămas cam la fel în ultimii ani. Puterea de cumpărare a scăzut însă prin creşterea preţurilor la alte produse. Singurul avantaj real pentru cumpărătorii de locuinţe în ultima vreme a fost diminuarea cotei de TVA de la 19 la 15% pentru apartamentele cu un preţ mai mic de 380.000 de lei. Această reducere a fost însă suportată în întregime de stat, fără să afecteze marja de profit a dezvoltatorilor imobiliari.
Ce afectează însă profitul, este că la preţuri încă inaccesibile, locuinţele nu sunt la mare căutare. Nu este surprinzător că în cele cinci proiecte analizate care cuprind 2500 de locuinţe, circa 900 au rămas nevândute.