Platou de legume la grătar
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 21 Iulie 2011, 17:07
De cele mai multe ori, povestitul este mai pasionant decât gătitul. Nu-ţi afumi casa, nu-ţi tai buricul degetului, nu se-nfundă chiuveta cu resturi, nu se-ncing pereţii pe caniculă şi te saturi de amintirile din vremuri chinuitoare, atât pentru minte, cât şi pentru burtă.
„Amicul Dejun” povesteşte în chenarul „Crailor de Burtă Verde”, din revista Dilema Veche, secretele celebrului „Borş roşu al lui Brejnev”, secrete păstrate la grămadă cu cele politice, spre evitarea indigestiilor memoriei. Timpul ne învaţă că, atât hoţii cât şi politicienii lumii ştiu ce rău fac şi, atunci încearcă să-şi ţină secretele sub cheie.
În timpul vizitei din URSS, în august 1977, Iosip Broz Tito, preşedintele Yugoslaviei, a locuit într-o casă de oaspeţi de pe malul lacului Baikal, la sute de kilometri depărtare de cea mai apropiată localitate. Un singur vapor naviga, la acea vreme, pînă acolo. Primarul Irkuţkului şi Okrugul siberian au organizat un prînz pentru preşedintele yugoslav, iar liderul comunist sovietic Leonid Brejnev s-a ocupat personal de prepararea unui borş purpuriu, din sfeclă. Batogul de Baikal, borşul rusesc à la Brejnev, pulpa de căprioară cu sos de coacăze sălbatice, găluştele de griş, ciupercile marinate şi tortul de afine au fost însoţite cu votcă, cumis, coniac „Rossia“ vechi de 15 ani, cu vinuri şi şampanii georgiene.
Istoria îi ajută pe oameni să-şi iubească cu măsură liderii şi asta nu numai pentru că mănâncă şi beau mult. Oamenii uită adesea, însă, învăţăturile istoriei şi repetă indigestiile ce le-au slăbit în timp sănătatea şi mintea. Este deci momentul să lăsăm istoriei ”Borşul roşu al lui Brejnev” şi să gătim mâncăruri de vreme bună şi călduroasă.
”Platoul de legume la grătar” lansat pe adresa de site-ul divainbucatarie.ro, este mai aproape de grătarul românului, devenit sport naţional în vacanţe.
Tăiaţi doi dovlecei şi două vinete în rondele groase de 5 mm. Curăţaţi de seminţe doi ardei graşi coloraţi şi tăiaţi-i în jumătate sau sferturi. Puteţi încerca roşii mici şi rădăcini de ţelină. Prăjiţi legumele pe grătar, apoi puneţi-le pe un platou. Le stropiţi cu sosul făcut din ulei de măsline, oţet balsamic sau lămâie, o lingură de apă, cimbru şi busuioc verzi sau uscate, sare şi piper. Le serviţi ca fel de mâncare separat sau garnitură lângă o carne mai uşoară (pui, peşte, curcan).
„În ce mă priveşte am subconştienţa împăcată” spunea Adrian Mititelu, finanţatorul echipei Universitatea Craiova, numit personalitate în România anului 2011. Ar merita să-i dai borşul roşu a la Brejnev la dejun, un perfect avertisment al istoriei.