Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Platou de legume la grătar

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Platou de legume la grătar
Sursa: www.divainbucatarie.ro

Articol de Florin Ionescu, 21 Iulie 2011, 17:07

De cele mai multe ori, povestitul este mai pasionant decât gătitul. Nu-ţi afumi casa, nu-ţi tai buricul degetului, nu se-nfundă chiuveta cu resturi, nu se-ncing pereţii pe caniculă şi te saturi de amintirile din vremuri chinuitoare, atât pentru minte, cât şi pentru burtă.

Amicul Dejun” povesteşte în chenarul „Crailor de Burtă Verde”, din revista Dilema Veche, secretele celebrului „Borş roşu al lui Brejnev”, secrete păstrate la grămadă cu cele politice, spre evitarea indigestiilor memoriei. Timpul ne învaţă că, atât hoţii cât şi politicienii lumii ştiu ce rău fac şi, atunci încearcă să-şi ţină secretele sub cheie.

În timpul vizitei din URSS, în august 1977, Iosip Broz Tito, preşedintele Yugoslaviei, a locuit într-o casă de oaspeţi de pe malul lacului Baikal, la sute de kilometri depărtare de cea mai apropiată localitate. Un singur vapor naviga, la acea vreme, pînă acolo. Primarul Irkuţkului şi Okrugul siberian au organizat un prînz pentru preşedintele yugoslav, iar liderul comunist sovietic Leonid Brejnev s-a ocupat personal de prepararea unui borş purpuriu, din sfeclă. Batogul de Baikal, borşul rusesc à la Brejnev, pulpa de căprioară cu sos de coacăze sălbatice, găluştele de griş, ciupercile marinate şi tortul de afine au fost însoţite cu votcă, cumis, coniac „Rossia“ vechi de 15 ani, cu vinuri şi şampanii georgiene.

Istoria îi ajută pe oameni să-şi iubească cu măsură liderii şi asta nu numai pentru că mănâncă şi beau mult. Oamenii uită adesea, însă, învăţăturile istoriei şi repetă indigestiile ce le-au slăbit în timp sănătatea şi mintea. Este deci momentul să lăsăm istoriei ”Borşul roşu al lui Brejnev” şi să gătim mâncăruri de vreme bună şi călduroasă.

Platoul de legume la grătar” lansat pe adresa de site-ul divainbucatarie.ro, este mai aproape de grătarul românului, devenit sport naţional în vacanţe.

Tăiaţi doi dovlecei şi două vinete în rondele groase de 5 mm. Curăţaţi de seminţe doi ardei graşi coloraţi şi tăiaţi-i în jumătate sau sferturi. Puteţi încerca roşii mici şi rădăcini de ţelină. Prăjiţi legumele pe grătar, apoi puneţi-le pe un platou. Le stropiţi cu sosul făcut din ulei de măsline, oţet balsamic sau lămâie, o lingură de apă, cimbru şi busuioc verzi sau uscate, sare şi piper. Le serviţi ca fel de mâncare separat sau garnitură lângă o carne mai uşoară (pui, peşte, curcan).

În ce mă priveşte am subconştienţa împăcată” spunea Adrian Mititelu, finanţatorul echipei Universitatea Craiova, numit personalitate în România anului 2011. Ar merita să-i dai borşul roşu a la Brejnev la dejun, un perfect avertisment al istoriei.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"