Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Plachia de şalău

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Plachia de şalău
Foto: e-culinar.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 23 August 2011, 15:10

Orice mâncare bună e precedată de un mic infern”, crede personajul recent şi dilematic, devenit celebru odată cu rubrica „Craii de burtă verde”. El invocă zilnicele „asasinate bucolice”, „crimele din bucătărie” şi, mai ales, propagă eroarea judiciară din care se nasc cele mai speciale bucate de dulce şi acuză în contumacie toate gospodinele capabile să asezoneze un biftec şi să pătrundă până la măduvă impersonala pulpă la tavă. E drept că, în cazul peştelui, civilizaţia impune câte o pace temporară, după cum ne sfătuieşte calendarul speciilor şi încrengăturilor mai gustoase şi mai vulnarabile din ape dulci şi sărate.

Şalăul este fusiform, dinţos, ţepos şi a păcălit în mici turniruri de week-end mulţi bărbaţi curajoşi. A hrănit civilizaţia occidentală şi a fost preţuit cum se cuvine şi de părintele ecologiei moderne, Carl Linné, de la 1758, până la cina de ieri. Şalăul va fi acum mai sigur capturat din gheaţa market-ului decât dintr-o baltă sau de pe Elba, Oder, Rin, Dunăre.

Plachia de şalău” de la „reteteculinare.ro” este o răzbunare firească a firului întins în verdeaţa de pe fundul bălţii. Peştele spălat şi porţionat, sărat, se tăvăleşte pe ambele părţi prin făină şi se prăjeşte bine în ulei încins, apoi se scoate şi se aşează într-un vas de jena. În uleiul în care s-a prăjit peştele, căliţi puţin ceapa tăiată solzi (până devine sticloasă) apoi adăugaţi usturoiul zdrobit şi sucul de roşii, amestecaţi bine şi condimentaţi după gust cu sare, piper şi amestecul de condimente (cimbrişor, dafin, busuioc, coriandru, măghiran, oregano). Lăsaţi să scadă puţin, apoi stingeţi-l cu un pahar de vin alb sec. Mai lăsaţi 2-3 clocote, apoi turnaţi sosul peste peşte şi puneţi şi foi de dafin. Puneţi totul la cuptor cca 10 minute, după ce a început sa clocotească. Plachia trebuie servită fierbinte cu mămăligă caldă.

Patrunjelul aduce aromă şi policromia finală, iar Sir John Mortimer, dramaturg britanic şi gurmand, acest spirit : „Refuz să-mi irosesc viaţa făcându-mi griji în legătură cu ce mănânc. Nici o plăcere nu merită să fie ocolită doar pentru 3 ani într-un salon de geriatrie”.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"