Omleta cu orez
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 29 Aprilie 2010, 15:04
Robertson Davies, romancier, dramaturg şi jurnalist canadian spunea: “E ciudat cum, pe măsură ce înaintează în vîrstă, bărbaţii au impresia că mamele lor găteau nemaipomenit. Încă n-am întâlnit nici un bărbat care să admită că maică-sa era o asasină culinară şi că a fost cât pe-aici să-l ucidă”.
În cursa frenetică după "produse tradiţionale", mai tot ce mâncăm de obicei tinde să fie "tradiţional", de la bunica, de la bunicu, al nostru, de aici, dintotdeauna. Dacă s-ar putea, tot ceea ce mâncăm ar fi cît mai "tradiţional"; dar noi am vrea să fim şi cît mai postmoderni (sau post-industriali, ca toată lumea bună). Sau, cum spune românul, una vorbeşti şi alta mănânci.
Din reţetele lui Radu, evident altul decât Radu Anton Roman (fie-i memoria neatinsă), Radu Popovici, pe cât de tradiţionalist pe atît de postmodern şi cu blog, putem să ne înveselim micul dejun de week-end la o „Omleta cu orez”, pentru toată familia.
Se asezonează cu sare și piper o jumătate de piept de pui dezosat, tăiat cubulețe mici. Se topesc 2 linguriţe de unt într-o tigaie, la foc mediu. Se căleşte (un minut) o ceapă tocată, se adaugă carnea şi se prăjeşte până ce cubuleţele sunt albe şi aproape făcute. Se adaugă 2 ciuperci tocate şi câte un sfert de ardei gras roşu şi verde (prăjiţi 2-3 minute). Se topesc alte 2 linguriţe de unt şi se adaugă o cană cu orez cu bob lung, fiert. Se amestecă bine, apoi se adaugă amestecul de carne și cel de ciuperci, o lingură cu pastă de roşii, două linguriţe de boia iute, sare şi piper. Se bat 8 ouă cu două linguri de lapte şi se sărează. Se mai topeşte 1 linguriţă de unt într-o tigaie curată, de omletă. Se adaugă un sfert din mixtura de ou şi lapte şi se amestecă. Se pune peste omletă un sfert din mixtura de orez. Se împătureşte omleta peste umplutură, apoi se lasă să alunece pe o farfurie caldă. Se gătesc şi celelalte trei omlete. Se servesc cu pătrunjel proaspăt. Carnea de pui poate fi înlocuită cu porc, vită, curcan, creveţi, scoici, calmari. Imaginaţia d-voastră poate exploda şi la capitolul verdeţuri, sunteţi doar în propria bucătărie.
Aceasta excepţională omletă poate da dependenţă, mai ales la bucătării de ocazie, motiv pentru care programaţi-o doar la sfârşit de săptămână pentru a fi apreciată în cadru festiv.
Atenţie!
“În conflictele conjugale nu trebuie azvârlit nici un obiect mai mare decât cutia în care se ţine pâinea. Aruncarea cu plăcinta iese din discuţie. Dacă vă pricepeţi la copt la fel ca mine, o asemenea bucată poate să omoare pe cineva” – Phillis Diller, actriţă americană activă şi la 92 de ani, celebră pentru părul vâlvoi, tapat electric şi pentru glumele făcute pe seama bărbaţilor fumători.