Noua Ordine și Liniște Publică
Comentariu de Costin Enache
Articol de Costin Enache, 24 Mai 2011, 09:08
Abia ce s-a mai atenuat indignarea indusă de propunerea răsunătoare a unei legi care să impună dublarea tuturor filmelor străine în limba română, că domnii senatori se grăbesc să ne dea din nou apă la moară: proiectul care priveşte asigurarea ordinii şi liniştii publice. Până aici nimic deosebit; dar să cercetăm mai în amănunt.
Zice la un moment dat aşa, citez: “În cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise se poate face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate!” – am încheiat citatul. Perfect! Uite-aşa ocroteşte statul familia! Înţeleg io de-aici că în conformitate cu litera noului proiect de lege, orice sfadă cu consoarta trebuie mai întâi consemnată într-o cerere către asociaţia de locatari ca să primească binecuvântarea vecinilor, până la strângerea tuturor semnăturilor reacţionarii urmând să se lase probabil păgubaşi; mă rog, dacă se ceartă pe muteşte nu-i poate opri nimeni, important e că fără acordul vecinilor evenimentele nu pot escalada, darămite să se extindă pe casa scării! Cât despre ipotetica solicitare a acordului în vederea desfăşurării unor activităţi sociale cu scop distractiv io cred că mai curând organizatorii vor opta în vederea garantării reuşitei, pentru un caracter public al chiolhanurilor şi priveghiurilor, pe principiul că “Bă, vecine, ai venit, ai băut, ai mâncat, acuma ciocu' mic, că o veni şi rându' lu' matale!”
Bun, pe asta am lămurit-o. Mai departe, zice proiectul de lege aşa, iar citez: “În localurile publice situate în imobilele cu destinaţia de locuinţă, programul muzical poate fi difuzat după ora 22 doar dacă localul este izolat fonic şi patronii obţin acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate.” – citat închis. Foarte frumos! Aş supralicita chiar puţin: poate n-ar fi rău ca incintele respective să fie şi hidroizolate sau consolidate antiatomic, multifuncţionalitatea spaţiului putând astfel oferi adăpost în caz de inundaţii ori alertă nucleară. Se specifică totuşi că primarii din staţiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcţionare ale teraselor “după consultarea cetăţenilor.” Aici mi-e un pic neclar: nu-nţeleg dacă e vorba de cetăţenii urbelor respective sau de cetăţenii din local.
Proiectul mai prevede el multe, dar n-avem timp aici să pomenim toate aber… astea, propunerile. M-aş mai opri doar la „limitarea auto-protecţiei, prin interzicerea purtării spray-urilor lacrimogene sau paralizante şi a oricăror obiecte contondente în locuri publice ori mijloace de transport în comun”. Nerespectarea acestei reguli va fi considerată infracţiune şi va fi sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Obiectele contondente şi ascuţite (inclusiv cuţitele) şi dispozitivele care generează şocuri electrice nu vor fi tolerate nici măcar în maşinile proprietate personală! Ha! Iarăşi încântător – men sana in corpore sano – veniţi adică pe jos acasă în cazul în care vă cumpăraţi tacâmuri (lingurile bănuiesc că pot fi aduse totuşi pe patru roţi). Iar în caz de picnic cred că puteţi folosi pentru cuţite mijloace alternative de transport: poşta română, vreun curier rapid sau puteţi închiria un dirijabil mai mic. Dacă structura îi permite, puteţi răci cu el şi berea, urcând aerostatul până dincolo de nori – acolo unde aleşii neamului românesc îşi duc liniştiţi traiul şi din când în când mai lansează încoace, înspre cei care trăim vrem-nu vrem cu picioarele pe pământ, nişte absurdităţi ca astea pe care tocmai vi le-am înşirat, menite să întoarcă lumea cu fundul în sus... Sau, vorba poetului (Marin Sorescu, şi el genul comun – recte pământean, actualmente sub... pământ): “Cum te ridici puţin deasupra problemelor, cum ai altă perspectivă în urechi – linişte, tihnă cerească...”