Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Musaca de vinete acoperită cu crustă de aluat

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Musaca de vinete acoperită cu crustă de aluat
Sursa: fantezieinbucatarie.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 28 Iulie 2011, 16:27

Aproape fiecare casă are mai mult loc în jurul ei decât în orice alt oraş. Aceasta îngăduie utilizarea generoasă a spaţiului pentru curţi interioare, acareturi, grajduri şi altele, sporind desigur pitorescul tihnit al locului. Există din păcate şi semne de cumplită sărăcie”, acestea sunt impresiile pe care le-a notat, îndată după întoarcerea dintr-o călătorie în România, un eseist, dramaturg şi poet englez – Sacheverell Sitwell (1897-1988). Ce are de spus despre Capitala României în 1937 nu e mult, dar pare a fi apreciat cu luciditate.

Suprafaţa sa imensă şi spaţierea generoasă a caselor ţin încă de Orient, în timp ce zgârie-norii, mai mult ca model decât ca realitate, şi blocurile moderne de locuinţe se înalţă în toate direcţiile”. „Viaţa în cartierele sărace din Bucureşti trebuie să fie destul de plăcută. Hrana e din belşug şi foarte ieftină; de fapt, în România, viaţa era mai ieftină decât oriunde altundeva în Europa“.

Acest decor generos trebuia să conţină şi semnele gastronomiei de tranziţie de la Orient la Occident şi, mai ales o „Musaca de vinete acoperită cu crustă de aluat”, reamintită pe adresa de web „fantezie în bucătărie”.

Spălaţi două vinete mari şi tăieţi-le felii. Se sărează şi se scurg 30 minute. Incingeţi o tigaie (teflonată) fără ulei şi rumeniţi vinetele pe ambele părţi. In aceeaşi tigaie puneţi ulei şi prăjiţi o ceapă, tocată în prealabil. Adăugaţi carnea tocată (500 grame de carne de vită şi de porc), sare, piper şi boia. Se căleşte totul până e gata carnea. La sfârşit se adaugă 2 roşii decojite, tăiate cuburi şi se presară pătrunjel tocat mărunt. Spre final, se pune o lingură de făină, amestecând continuu pentru a nu face cocoloaşe. Tapetaţi cu pesmet un vas de yena sau de lut şi aşezaţi un strat de vinete, apoi un strat de roşii tăiate felii şi carnea călită. Deasupra se pune un ultim stat de vinete şi de roşii şi se stropeşte cu puţin de ulei de măsline, pentru a-i da aroma mediteraneană inegalabilă şi se ţine la cuptor (la 180 grade) timp de 30 de minute. Finalul este anunţat de pregătirea crustei de aluat din: două ouă bătute, un praf de sare, bicarbonat, iaurt şi, la sfârşit, trei linguri de făină. Amestecaţi toate ingredientele până obţineţi un aluat omogen. După 30 de minute scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi aluatul pe toată suprafaţa. Stă la cuptor încă 15 minute, până ce aluatul devine auriu.

Fantezia nu-i, cum se crede, facultatea de a deforma realitatea, ci de a vedea limpede şi exact, dând fenomenului încă de la început, o evidenţă halucinantă” – George Călinescu. Mirosul din bucătărie poate fi halucinant.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"