Musaca de vinete acoperită cu crustă de aluat
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 28 Iulie 2011, 16:27
„Aproape fiecare casă are mai mult loc în jurul ei decât în orice alt oraş. Aceasta îngăduie utilizarea generoasă a spaţiului pentru curţi interioare, acareturi, grajduri şi altele, sporind desigur pitorescul tihnit al locului. Există din păcate şi semne de cumplită sărăcie”, acestea sunt impresiile pe care le-a notat, îndată după întoarcerea dintr-o călătorie în România, un eseist, dramaturg şi poet englez – Sacheverell Sitwell (1897-1988). Ce are de spus despre Capitala României în 1937 nu e mult, dar pare a fi apreciat cu luciditate.
„Suprafaţa sa imensă şi spaţierea generoasă a caselor ţin încă de Orient, în timp ce zgârie-norii, mai mult ca model decât ca realitate, şi blocurile moderne de locuinţe se înalţă în toate direcţiile”. „Viaţa în cartierele sărace din Bucureşti trebuie să fie destul de plăcută. Hrana e din belşug şi foarte ieftină; de fapt, în România, viaţa era mai ieftină decât oriunde altundeva în Europa“.
Acest decor generos trebuia să conţină şi semnele gastronomiei de tranziţie de la Orient la Occident şi, mai ales o „Musaca de vinete acoperită cu crustă de aluat”, reamintită pe adresa de web „fantezie în bucătărie”.
Spălaţi două vinete mari şi tăieţi-le felii. Se sărează şi se scurg 30 minute. Incingeţi o tigaie (teflonată) fără ulei şi rumeniţi vinetele pe ambele părţi. In aceeaşi tigaie puneţi ulei şi prăjiţi o ceapă, tocată în prealabil. Adăugaţi carnea tocată (500 grame de carne de vită şi de porc), sare, piper şi boia. Se căleşte totul până e gata carnea. La sfârşit se adaugă 2 roşii decojite, tăiate cuburi şi se presară pătrunjel tocat mărunt. Spre final, se pune o lingură de făină, amestecând continuu pentru a nu face cocoloaşe. Tapetaţi cu pesmet un vas de yena sau de lut şi aşezaţi un strat de vinete, apoi un strat de roşii tăiate felii şi carnea călită. Deasupra se pune un ultim stat de vinete şi de roşii şi se stropeşte cu puţin de ulei de măsline, pentru a-i da aroma mediteraneană inegalabilă şi se ţine la cuptor (la 180 grade) timp de 30 de minute. Finalul este anunţat de pregătirea crustei de aluat din: două ouă bătute, un praf de sare, bicarbonat, iaurt şi, la sfârşit, trei linguri de făină. Amestecaţi toate ingredientele până obţineţi un aluat omogen. După 30 de minute scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi aluatul pe toată suprafaţa. Stă la cuptor încă 15 minute, până ce aluatul devine auriu.
„Fantezia nu-i, cum se crede, facultatea de a deforma realitatea, ci de a vedea limpede şi exact, dând fenomenului încă de la început, o evidenţă halucinantă” – George Călinescu. Mirosul din bucătărie poate fi halucinant.