Moda de-a lungul vremii
Comentariu de Adela Călugăru
02 Mai 2012, 12:13
Cu fiecare etapă a evoluției umane, au intervenit schimbări nu numai în felul de a ne purta sau vorbi, ci și în cel de a ne îmbrăca. Nu de puține ori haina este considerată un important indicator al caracterului nostru. Deși oamenii au fost interesați de haine și modă de mii de ani, această industrie a început să capete formă abia în jurul anilor 1850. Înainte de acest an, circa 70% din haine erau cusute de mână, chiar de către cei care le purtau. Îmbrăcămintea era un produs ca oricare altul, iar calitatea sa depindea de talentul croitoresei.
Se crede că primii "germeni" ai modei au apărut în Egiptul Antic, odată cu apariția luxului și elegantei vestimentare de la curtea faraonilor. Cu toate acestea, egiptenii purtau tunici cusute pe măsura potrivita, care semănau cu un tricou lung care ajungea până la genunchi (pentru bărbați) sau până la glezne (pentru femei).
Roma Antică se distingea din acest punct de vedere prin togă, o mantie de 6 metri fabricată din lâna care era înfășurată în jurul corpului și se purta peste o tunică.
În Europa Evului Mediu au fost la modă pălăriile de dama “hennin” care semănau cu turlele de biserică și aveau aproape un metru înălțime Nu mă gândesc numai la greutatea acestor podoabe, ci mai ales la felul în care stimabilele doamne intrau pe uși. Putem afirma că femeile au suferit mult de-a lungul vremii din pricina vestimentației. Să ne gândim numai la corsete.
În jurul anului 1700 erau la moda perucile pudrate, alunițele false și rochiile cu crinolină, acestea din urmă fiind uneori incredibil de largi. După sfârșitul Primului Război Mondial, femeile, datorită noilor funcții, s-au văzut nevoite să renunțe la îmbrăcămintea sofisticată în favoarea unor ținute mult mai practice. Ambițiile au crescut treptat și nici nu se putea altfel când printre modelele feminine cu un caracter impresionant, și-au făcut loc nume celebre precum Greta Garbo sau Coco Chanel. În anii ’50 s-au purtat rochii care sa accentueze talia de viespe, anii 60 au adus în prim plan fustele conice, în anii 70 a avut loc mișcarea hippie, adică blugi evazați și cămăși largi cu imprimeuri florale, moda anilor 80 a fost guvernată de curentul disco, iar acum am putea spune că toată lumea se îmbracă cum vrea. O confirmare a acestui fapt vine din partea artistei Lady Gaga, care demontează orice regulă în materie de vestimentație, purtând chiar rochii făcute din…carne.
Nici nemții nu stau mai prejos. Ei au descoperit o modalitate de a extrage fibre din lapte, pe care le țes, apoi fac haine. Materialul rezultat este unul foarte moale și, în plus, hipoalergenic. Doamnelor, pregătiți-vă pentru că vara viitoare nu vom purta nici roșu, nici mov, ci… șvaițer. Și chiar dacă fiecare generație rade de moda trecuta, sa nu uitam totuși ca poate și de noi va rade la un moment dat cineva.