Mingi și ridichi
Totul despre DEX
Articol de Anca Șurian Caproş, 25 Aprilie 2012, 12:06
De ce o fi „balonul rotund” o expresie atât de populară? Bineînţeles pentru că sporturile care îl folosesc sunt populare, pentru că limbajul comentariului sportiv trebuie să aibă şi el ceva constante la cât de imprevizibil e jocul şi cât de volatil norocul. Ce alte motive pentru folosirea excesivă a acestei expresii ar putea fi... închipuite?
Să zicem că, de exemplu, ar putea fi antidotul perfect pentru bolnavii închipuiţi ce suferă de hipercorectitudine, pentru cei ce văd greşeala în orice minge de ajung să-i spună greşit mingie, ca să iasă pluralul mingii cu doi de „ii”. Iată de ce „balonul rotund” te scapă de orice probleme şi de orice „cartonaş roşu”. Iar dacă e să luăm la bani mărunţi „mingea” e cazul să spunem şi că doar „mingile” ar fi o formă corectă, dar există şi situaţia mai rară, dar perfect justificată, a scrierii cu doi de „ii” când vorbim despre „posesia mingii”. Dar nu şi când vorbim de „copiii de mingi”! Iar în ultimul caz nici măcar nu putem să folosim „balonul rotund” pe post de plasă de protecţie... Luăm plasă şi gol, cât am zice „minge”!
Dar una peste alta frica păzeşte bostănăria, dar nu şi brazda de „ridichi”. Scrise cu doi de „ii” şi pronunţate cu emfază „ridichii”, deşi doar „ridichile” sunt recomandate! Şi nici nutriţioniştii nu ar avea de ce să mă contrazică... Dar când vine vorba despre aportul caloric „al ridichii”, puneţi doi de „ii” că nu îngraşă! Cum îi îngraşă însă cu totul nejustificat pe „ai noştri” în scrierea hipercorectă tot cu doi de „ii”, că nu strică. Să fie acolo, să nu zică lumea că nu ştim!
Pe baza aceluiaşi raţionament ne mai scapă doi de „ee” şi când e vorba de „a crea”, deşi orice vizită la DEX ne poate arăta că un „e” este de ajuns în acest caz! Trebuie însă să vă înarmaţi cu doi de „ee” pentru a scrie „creează”.