Mii de cutii de chibrituri adunate în peste 30 de ani
De peste 30 de ani, profesorul Vasile Şandor, cadru didactic la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, a adunat în jur de 7.000 de cutii de chibrituri.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 08 Februarie 2013, 16:16
Profesorul de istorie Vasile Şandor ne-a povestit că a început să colecţioneze cutii de chibrituri încă din anii ‘80, când erau multe sortimente de cutii, cu o imagistică absolut fabuloasă, ca varietate şi diversitate.
"Şi cum mie îmi plăceau lucrurile astea, îmi păreau interesante, unele chiar frumoase, am început să le adun. Pe de altă parte era foarte preocupant pentru că erau foarte mute feluri şi trebuia să le urmăreşti, puţine apăreau în seturi. Erau şi seturi: am găsit seturi de fluturi chiar numerotate, am găsit seturi de flori, de imagini de pe litoral, din Delta Dunării, monumente din România – mănăstirile, de exemplu – şi erau altele după care trebuia să umbli. Cine îşi mai aduce aminte acum de Daciada? Cutii de chibrituri cu Daciada erau în vreo 5 culori şi în multe zeci de variante fiecare”, a spus Vasile Şandor.
Cele mai interesante şi care pot fi şi valoroase le-a primit, fie de la fiicele sale aflate în excursie, fie de la foşti elevi, rude, prieteni sau alte cunoştinţe.
AUDIO: profesorul Vasile Şandor, cadru didactic la Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, a adunat în jur de 7.000 de cutii de chibrituri.
„Cu câteva luni în urmă, un fost elev care locuieşte actualmente în Danemarca a găsit la un talcioc chibrituri de epocă, iar dintre cele 5 sau 6 foarte vechi, vreo două sunt de vreo 100 de ani”, a precizat profesorul.
Toate cele 7.000 de cutii de chibrituri, pe care le ţine ”undeva departe de apă şi foc”, le-a clasificat pe domenii.
„Am început cu lucrurile interesante, cu sărbători de Crăciun – cam 100, cu Paştele – vreo 40-50 de cutii, foarte multe sunt reclame industriale, din diverse localuri, restaurante, cluburi, baruri, foarte multe sunt cu imagini de vicii, floră faună, turism, peisaje, de la Polul Nord până la ecuator, de la mare până la munte. Sau imagini din mari oraşe ale lumii, monumente cunoscute din străinătate sau din ţară… Politică; pot să fac o istorie a evoluţiei partidelor politice din 1990 până în prezent”, a adăugat colecţionarul.
Profesorul susţine că, exceptând Australia, are cutii de chibrituri de pe toate continentele, chiar dacă din Africa, America de Sud sau America de Nord nu foarte multe, în schimb din Europa da, la fel din Asia sau din Orientul Apropiat.
Fără să facă parte din vreo asociaţie care să-i fi permis schimburi de cutii de chibrituri cu alţi colecţionari din ţară sau din lume, hobby-ul profesorului a fost posibil atât datorită căutărilor sale, cât şi a cadourilor primite de-a lungul timpului.
Un cadou deosebit l-a primit chiar cu ajutorul postului Radio România Actualităţi.
„Deocamdată sursele sunt destul de la îndemână, plus cadouri neaşteptate. Am avut o surpriză foarte mare după o expoziţie acum 4 ani, într-o dimineaţă la ora 6:00, la Radio România Actualităţi, cineva a ascultat de la Bucureşti, o doamnă, care mi-a trimis o pungă plină de chibrituri, unele presupun că sunt rarităţi. Este o serie de 24 de cutii de chibrituri personalizate cu Iuri Gagarin despre care îmi permit să presupun că nu-i pe toate drumurile”, s-a arătat încântat colecţionarul.