Internetul ne face mai proști?
IT la inbox
19 Iulie 2011, 09:39
Există o dispută mai veche legată de întrebarea dacă internetul ne face mai proşti. Chestiunea nu şi-a găsit încă un răspuns clar, dar un recent studiu sugerează că cel puţin ne schimbă modul de gândire.
Trei psihologi de la tot atâtea universităţi americane – Columbia, Harvard şi Madison-Wisconsin – au vrut să vadă dacă şi în ce măsură utilizarea zi de zi a internetului modifică modul în care indivizii se raportează la informaţie şi memorie.
Voluntarii au fost supuşi unei serii de teste constând în întrebări de complexitate şi dificultate diferite. Potrivit rezultatelor publicate în revista de specialitate Science şi preluate apoi de mai multe medii de informare, subiecţii începeau să se gândească aproape automat la computer atunci când li se dădeau întrebări mai complicate. În esenţă - au spus psihologii - oamenii nu se mai gândeau la răspunsul în sine, ci la locul în care ar putea găsi răspunsul.
Faptul că în societăţile dezvoltate avem prin telefoanele inteligente acces non stop, chiar şi pe stradă sau în autobuz, la imensul rezervor de date care este internetul schimbă total modul în care ţinem minte informaţiile, de la cele mai simple – zile de naştere ale prietenilor şi telefoane – până la cele ceva mai complicate, de tipul formulelor unor substanţe chimice. Interesant este că acest tip de memorie, tranzactivă, cum este denumită de autorii studiului, nu e ceva legat neapărat de existenţa internetului ca tehnologie, ci ca instrument social. Unul dintre autori a făcut acum mai mulţi ani un alt studiu, pe parcursul căruia a observat că în cupluri rodate, partenerii se bazează unul pe celălalt pentru memorarea unor date şi momente importante.