Evoluția piețelor în 2010
Comentariu de Dan Carp
30 Decembrie 2010, 16:07
Pieţele cele mai importante şi-au continuat la începutul lui 2010 prăbuşirea începută în primii ani ai crizei, dar au dat semne de revenire pe final.
Pe piaţa imobiliară, una foarte specială pe vremuri, când un apartament la marginea Bucureştilor costa cât unul în centrul Vienei, de doi ani încoace ieftinirile nu mai contenesc. Preţul unui metru pătrat a scăzut de la începutul anului până în luna noiembrie cu circa 14%, de la 1200 la 1000 de euro, potrivit datelor de pe site-ul Imobiliare.ro. Reducerea preţurilor nu înseamnă automat că nu se mai cumpară apartamente. Dupa ce, în 2009, numărul tranzacţiilor imobiliare scăzuse cu 30 de procente faţă de anul anterior, anul acesta s-a oprit declinul. În total, s-au încheiat 290.000 de tranzacţii. Au ajutat şi programul Prima Casă, prin care statul garantează credite pentru achiziţionarea sau construirea de locuinţe, şi dobânzile mai mici pentru creditele oferite de bănci.
Piaţa auto a început anul foarte prost dar şi-a revenit pe final. La mijlocul lui 2010, România înregistra cel mai abrupt declin al înmatriculărilor maşinilor noi din Uniunea Europeană. Însă un alt program guvernamental, Rabla, a impulsionat piaţa pe final. Toate voucherele din program au fost distribuite celor care aveau o maşină ruginită prin faţa blocului, şi aproape toate au fost folosite până la sfârşitul anului pentru a obţine reduceri la cumpărarea unui automobil. Rezultatul - în trimestrul trei au fost înmatriculate 75.000 de masini noi, cu 25% mai multe decat în aceeaşi perioadă din 2009. Chiar şi cu această revenire în forţă, pe primele trei trimestre ale anului, s-au înmatriculat mai puţine maşini decât în 2009.
Trecând la bunuri mai mici, piaţa produselor de folosinţă îndelungată a fost, şi ea, afectată de criză. Potrivit unui studiu Gfk, pe televizoare, telefoane şi calculatoare, românii au cheltuit circa 800 de milioane de euro în primele nouă luni ale lui 2010, faţă de un miliard de euro în 2009 şi aproape două miliarde în 2008. Din nou, piaţa şi-a revenit pe final.
Evoluţia din ultimele luni poate fi un semn că, şi dacă nu s-a încheiat criza încă, oamenii s-au adaptat la condiţiile de austeritate. Au învăţat să cumpere mai ieftin, primind o mână de ajutor şi de la comercianţi, de la bănci şi de la stat. Dar nu aveau cum să se lase de cumpărături. Până la urmă, ce e românul fără apartament, fără maşină nouă şi o plasmă pe perete?