Elefantul Tania "suferă de singurătate"
La nicio lună de la sosirea ei la Grădina Zoologică din Târgu Mureş, Tania a constituit obiectul unor sesizări privind aspecte legate de starea ei de sănătate.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 27 Martie 2013, 19:05
La nicio lună de la sosirea ei la Grădina Zoologică din Târgu Mureş, Tania a constituit obiectul unor sesizări adresate autorităţilor interne şi internaţionale pentru a lămuri, susţin iniţiatorii demersurilor, aspecte legate de starea de sănătate şi de regimul juridic al elefantului.
"Elefanţii au nevoie de spaţii largi, de mişcare de circa 20 km pe zi, ar avea nevoie de circa 2 km pătraţi, are nevoia de libertatea de a-şi alege partenerul şi locul unde vrea să fie.
"Lucrurile astea grădinile zoo nu le pot oferi ca dovadă lipsa mişcării a determinat apariţia ulcerului podal şi a laminitei, iar lipsa simulării mentale şi continarea severă a determinat apariţia simptomelor nevrotice, acest tic al ursului, balansul de pe picior şi balansul capului”, susţine Andreea Sălăjan, membru al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor.
Propunerea lor este ca Tania să fie mutată într-un sanctuar, pe considerentul că Zoo Târgu Mureş îi oferă doar circa 10.000 metri pătraţi – 0,001 km pătrat – iar clima specifică ţării noastre nu-i permite accesul la acest spaţiu exterior decât câteva luni pe an.
"Lipsa piscinei cu apă şi a îmbogăţirii mediului contribuie la starea ei de depresie, singurul loc care-o oferă aceste necesităţi este sanctuarul, care-i oferă spaţiu suficient, protecţie şi compania altor elefanţi, iar în cazul în care nu vrea să socializeze are posibilitatea de a se retrage în locul dorit.
"Experienţa practică a sanctuarelor a demonstrat că elefanţii problematici, antisociali şi bolnavi şi-au revenit la scurt timp după ce au fost primiţi în sanctuar”, a mai spus Andreea Sălăjan.
Elefantul Tania, "îngrijită atent" la Grădina Zoologică din Târgu Mureş
La Grădina Zoologică din Târgu Mureş, elefantul Tania primeşte de două ori pe zi legume şi fructe, fân la discreţie şi crengi, stă într-un adăpost în suprafaţă de 640 metri pătraţi, are la dispoziţie un padoc de un hectar şi se simte bine, susţine directorul grădinii, Andras Kopacz.
"De când a venit, din septembrie 2012, s-a acomodat foarte bine cu spaţiul mare de 640 mp pus la dispoziţie şi cu personalul nostru care o îngrijeşte.
"Mănâncă bine şi a luat în greutate. Un animal stresat sau care se simte singur nu mănâncă şi din contră slăbeşte”, a spus directorul grădinii.
Acesta a adăugat că pentru ai-i oferi o îngrijire cât se poate de atentă a fost invitat expertul american Alan Roocroft, care a studiat mai bine de 30 de ani toate speciile de elefanţi şi care, în raportul său, a arătat că Tania este cazată în condiţii foarte bune.
Foto: Elefantul Tania. (Raul Matiş)
"Apoi am primit vizita unei delegaţii a experţilor EAZA, European Association of Zoos and Aquaria, formată din Szantho Janos – mentorul Zoo Târgu Mureş la EAZA, Martin van Wees - coordonatorul programului de elefanţi indian din cadrul EAZA, precum şi dr. Sos Endre - medic veterinar principal de la Zoo Budapesta, membru în comisia de specialişti pentru elefanţi, din cadrul EAZA, alături de alţi doi medici veterinari de la Zoo Amsterdam.
"Ei au adus cu ei o termo-cameră, cu care a fost examinat elefantul din punct de vedere sanitar-veterinar. Concluzia lor a fost că clădirea, precum şi padocul exterior al elefantul corespunde cerinţelor, din punct de vedere al sănătăţii - animalul este sănătos şi s-a elaborat un program de întreţinere pe termen scurt şi mediu.
"Astfel, concluzia finală a specialiştilor a fost favorabilă pentru grădina noastră zoo şi ca urmare au propus o colaborare pe termen lung”, a spus Andras Kopacz.
Acesta a adăugat că Tania prezintă un comportament nesociabil pentru că în primii 29 de ani a stat singur într-o grădină zoologică, după care a intrat în programul al EAZA şi deşi au fost nişte încercări pentru a socializa cu alţi elefanţi, întotdeauna au eşuat.
"Pe termen lung poate să aibă partenere dar toate deciziile aparţin în totalitate coordonatorului pentru programul de elefanţi”, a subliniat Kopacz Andras.
Audio: Reportaj despre elefantul Tania.