E-readerele ne fac creierele mai leneşe
IT la inbox
17 Ianuarie 2011, 10:37
Utilizarea e-readerelor ne face creierele mai leneşe. Asta susţin cercetătorii de la Universitatea Princeton.
E mai puţin probabil ca persoanele care folosesc cărţile electonice să reţină ceea ce citesc pentru că informaţiile sunt prezentate mult mai simplu decât într-o carte tipărită. Rezultatele cercetării contrazic opinia convenţională că lizibilitatea ajută oamenii să înveţe şi să reţină informaţii. Un număr mare de respondenţi au putut să reţină ceea ce au citit atunci când textele erau scrise cu nişte caractere neobişnuite. Şi psihologii spun că informaţia trebuie înţeleasă, nu doar înmagazinată pentru a o ţine minte pe termen lung şi cu acurateţe.
Studiul arată că persoanele care nu citeau cursiv au putut să înveţe mai repede şi să reţină mai bine. În goana de a face e-readerele mai uşor de folosit, producătorii au căzut în cealaltă extremă. La majoritea dispozitivelor se poate schimbă dimensiunea textului, dar nu şi fontul folosit, care este foarte uşor de citit. Asta ne păcăleşte subconştientul că fragmentele nu sunt importante, spun specialiştii.
De asemenea, rezultatul cercetării pune la îndoială utilitatea fonturilor Times New Roman şi Arial, care sunt folosite în majoritatea manualelor, deoarece s-ar putea să nu-i ajute pe elevi să înveţe. Experţii au descoperit că oamenii pot reţine mai multe lucruri dintr-un volum dacă este scris cu Comic Sans MS decât dacă este tipărit cu Arial. De fapt, cu cât ne chinuim mai mult să citim un text, cu atât mai mult memorăm informaţiile, spun cercetătorii de la Universitatea Princeton.