Duckduckgo
IT la inbox
20 Ianuarie 2011, 12:46
Vorbeam săptămâna trecută despre alternative la motoare de căutare, pornind de la ideea că unele dintre aceste alternative dau rezultate mai bune. Pe lângă calitatea rezultatelor ar trebui poate să ne gândim şi la câte informaţii colectează aceste motoare de căutare despre noi.
Cât se poate de simplu spus, motoarele convenţionale de căutare – Google, Bing, Yahoo ş.a.m.d. – strâng cât de multe date pot despre noi. Pe asta se şi bazează sistemul lor de finanţare: strâng informaţie, o dau mai departe către reţele de publicitate, acestea fac profilul internautului şi îi servesc reclamă personalizată. Atât de personalizată încât uneori e de speriat. Mecanismul e destul de simplu: când introducem un termen de căutare, motorul ne oferă rezultatele, noi facem clic pe unul dintre ele. Motorul trimite automat un întreg set de date către acel site, inclusiv termenul de căutare. Dar şi siteul respectiv strânge toate aceste date şi le poate oferi la rândul său unor clienţi de publicitate, pe bani sau pe gratis. Cineva comenta la un moment dat pe un blog că dacă am afla că statul colectează atât de multe şi detaliate informaţii despre noi am ieşi probabil în stradă, dar în mod ciudat avem încredere în firme private.
În fine, cert e că există câteva alternative la motoarele convenţionale. De exemplu duckduckgo.com, care anonimizează oarecum căutarea, măcar în privinţa termenului de căutare. Siteul pe care ajungem nu ştie cum am ajuns acolo. Duckduckgo mai are şi o extensie care anonimizează traficul şi mai mult, prin folosirea unui aşa-numit "proxy". Adică redirecţionează traficul de atât de multe ori încât i se pierde urma, adică adresa de IP. Un utilizator care este de fapt din România poate astfel să apară ca şi cum ar veni din America sau de oriunde de pe glob. Probabil că nu poţi păcăli poliţia cu aşa ceva, dar măcar publicitarii agresivi.