Drob din boabe de soia
Comentariu de Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 17 Decembrie 2010, 14:10
Soia este recomandată în cura de slăbire, deoarece este o sursă importantă de proteine vegetale, cu condiţia să alegeţi reţete care nu presupun prăjirea în ulei. Se pot prepara diverse reţete cu granule de soia fierte sau chifteluţe la grătar.
Daca vreţi să evitaţi îngrăşarea, este necesar să adoptaţi anumite obiceiuri alimentare pentru o perioadă mare de timp şi să renunţaţi la alimentele care îngraşă. Pericolul cel mai mare îl reprezintă grăsimile şi carbohidraţii.
Un „Drob din boabe de soia” ar fi soluţia pentru o masă de post completă şi foarte aromată. 500 de g de soia se aleg de impuritati şi se lasă la înmuiat, în apă rece (ca şi fasolea boabe), până a doua zi (aproximativ 10-12 ore). Soia se pune la fiert, la foc domol, în aceeaşi apă, dar numai cât s-o acopere. Se sărează uşor. După ce boabele de soia sunt fierte (moi, ca la boabele de fasole uscată), aproximativ o oră, strecuraţi apa şi lăsaţi-le la răcit. Separat, morcovii daţi pe răzătoarea mare se călesc în puţin ulei şi un pahar de apă, iar spre sfârşit se adaugă şi ceapă tocată mărunt şi se călesc împreună, până când ceapa devine sticloasă. Apoi, se lasă la răcit. Puneţi la înmuiat, în apă, două felii de pâine. Între timp puneţi 3-4 cartofi spălaţi, la fiert, în apa uşor sărată. După ce sunt făcuţi, strecuraţi apa, curăţaţi-i de coajă şi lasaţi-i şi pe ei la răcit. Când le aveţi pe toate astfel pregătite şi răcite, le măcinaţi prin maşina de tocat, inclusiv usturoiul şi pâinea stoarsă. Le amestecaţi bine (ca şi când aţi frământa puţin), adaugaţi sare, piper pătrunjel şi mărar verde, tocate mărunt şi mirodeniile preferate (maghiran, oregano, cimbru), apoi omogenizaţi totul.
Compoziţia se aşează, nivelează şi presează într-o tavă de chec, unsă cu puţin ulei (sau pe hârtie de copt), se unge pe deasupra cu puţin ulei şi se ţine la cuptor, pâna se rumeneşte frumos şi prinde deasupra o crustă. Se răceşte în tavă, se scoate prin răsturnare, când drobul este ferm şi se aplică teoria lui Voltaire: „Arta medicală înseamnă să-l binedispui pe pacient, în timp ce Natura găseşte leacul”.