Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Drob american de legume"

Comentariu de Florin Ionescu

"Drob american de legume"
Florin Ionescu

Articol de Florin Ionescu, 25 Martie 2010, 04:53

În cartierul Queens din New York sunt cel puţin patru băcănii româneşti care-ţi vînd de la leuştean la borş şi de la slănină afumată la şorici proaspăt. Prima inscripţie românească pe care am văzut-o în acest cartier, povesteşte scriitorul Ioan T. Morar, a fost cu specific alimentar. Am stat peste o lună acolo şi, trecând pe stradă, am văzut, în oceanul de semne newyorkez, incredibila inscripţie: "Oferim untură gratis!". Era vorba de băcănia lui Cornel Picioane care avea, de altfel, şi o deviză drăguţă prin publicaţiile româneşti de acolo: "Să mergem cu mic cu mare / la băcănia lui Picioane!". Nu rima, dar dădea untură gratis.

Românii care locuiesc în alte părţi se duc ba la polonezi, ba la ruşi sau la greci, la magazine, pentru a rămâne pe poziţiile gastronomice naţionale. A mânca prost, a mânca bine, e o problemă, desigur, de gust. Şi, măcar în acest caz, gusturile se discută. Iar prin discuţii chiar putem ajunge la o înţelegere: americanii nu mănâncă prost!

O ţară ce a atras emigranţi timp de secole, se bucură de o diversitate extraordinară de reţete culinare. Mâncarea americană este o sinteză a aproape tuturor bucătăriilor din lume şi nici pe departe sinonimă cu fast-food-ul. Pieselor lor de rezistenţă culinară sunt:

Crab cake – ajunsă în prezent o delicatesă mondială şi întâlnită în consecinţă în multe ţări. Este o chiftea din carne de crab amestecată cu pâine, ouă, lapte şi ceapă; statul Maryland este leaganul crab cake;

Fried Chicken (Chicken Fried) – este o specialitate a sudului, din pui prăjit în coajă de ou (există și o melodie intitulată Chicken Fried interpretată de grupul american de country music Zac Brown Band)

Buffalo wings – sunt aripioarele de pui prăjite şi apoi stropite cu sosul buffalo, pe baza de oţet amestecat cu sos de piper iute şi unt sau margarină.

Este greu să spunem dacă bucătăria americană este una prietenoasă cu alimentaţia sănătoasă sau cu regimurile dietetice, având în vedere diversitatea. A explodat dupa colonizare şi poate fi caracterizată succint, poate doar prin regionalism şi diversitate. Pentru cei care duc mai departe necesara povară în Postul Paştelui facem o adaptare de circumstanţă: drob american de legume.

Se curăţă 1 kg de vinete, se taie cubulețe şi se opăresc în apă cu sare. Se lasă la scurs. Se toacă 4 cepe mari şi se călesc uşor, după care se amestecă împreună cu vinetele, 5 linguri de griș, 3 legături de pătrunjel tocat mărunt, sare, piper și 2-3 roşii tăiate cubuleţe. Se pune toată compoziţia într-un vas neuns şi se dă la cuptor pentru 30 de minute. Se poate servi şi cald şi rece. Dincolo de Post, se adaugă 5 ouă şi 100 de g de caşcaval, pentru a se lega mai ferm. În felul acesta spiritul american se păstrează neînfrânt:

McDonald’s-ul din Tokio este o răzbunare cumplită pentru Pearl Harbor” – Samuel Hayakawa, senator republican de California.



Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"