Din nou despre subvențiile la căldură...
Comentariu de Dan Carp
14 Februarie 2011, 16:09
În ultimul raport de evaluare al Fondului Monetar Internaţional, subvenţiile la caldură apar la capitolul cheltuielilor de care statul ar putea să se dispenseze. Premierul nu a confirmat încă dacă se are în vedere tăierea subvenţiilor de iarna viitoare. A amânat discuţia pentru primavară, când ar trebui finalizată noua strategie privind termoficarea. Însă faptul că subvenţiile apar într-un raport al Fondului şi declaraţiile anterioare ale autorităţilor sunt semne cât se poate de clare că varianta este luată serios în calcul.
Guvernul cochetează cu tăierea subvenţiilor din mai anul trecut, de la anunţul marilor măsuri de austeritate. Atunci, factura la căldură a fost pusă pe aceeaşi listă cu pensiile şi salariile, dar, până la urmă, Executivul a decis să acorde subvenţii şi pentru iarna care e pe cale să se încheie. Însă guvernanţii au atras atenţia că, de anul acesta, va fi aplicată o nouă strategie, prin care subvenţiile vor fi acordate numai pentru cazurile sociale. Tăierea subvenţiilor ar fi o lovitură grea. Guvernul acoperă o mare parte din costul energiei termice, iar autorităţile locale, care acoperă o altă parte, au avut dificultăţi serioase iarna aceasta să menţină propria parte de subvenţie.
O categorie de locatari care nu este afectată de aceste planuri ale Guvernului este cea a debranşaţilor. Cotidianul Gândul a întocmit un clasament al judeţelor cu cei mai mulţi debranşaţi de la sistemul centralizat de termoficare. Locuitorii din Bistriţa Năsăud sau Satu Mare au şi uitat ce înseamnă să aştepţi să dea căldură, toţi locuitorii acestor judeţe fiind debranşaţi de la sistemul central. În schimb, în Bucureşti şi în judeţe ca Mehedinţi, Giurgiu şi Constanţa, peste 80% din populaţie depinde încă de căldura venită pe ţevile CET-urilor. Dar şi pentru cei care au renunţat la încălzirea centralizată, iarna urmatoare se anunţă grea dacă preconizata liberalizare a preţului gazelor va aduce o mărire considerabilă de preţuri. În orice caz, chiar dacă va primi căldură la un preţ mai apropiat de cel real al pieţei, consumatorul, fie că optează pentru încălzire centralizată, fie că îşi instalează un cazan pentru încălzirea apei, se va afla între ciocan şi nicovală.