De la INS aflăm că salariile sunt mai mici decât erau.
Comentariu de Dan Carp
08 Martie 2011, 12:41
Câștigul salarial mediu brut a scăzut cu 5% în ianuarie față de decembrie 2010. Cel net a scăzut cu 4,8%. Este o știre venită ieri din partea Institutului Național de Statistică și care a stârnit, bineințeles, indignare în rândul celor care se așteptau ca salariile să crească din prima zi a anului. Dacă la privat nu, măcar salariile bugetarilor ar fi trebuit să aibă o creștere de câteva procente, care ar fi săltat media pe țară. Dar cum este posibil ca salariile să fie chiar mai mici decât erau?
De fapt, din 2005 încoace, în aceeași perioadă a anului, știrea este aceeași: salariile au scăzut în ianuarie față de decembrie. Este normal, pentru că, de fapt, în decembrie câștigul salarial este întotdeauna mai mare ca în celelalte luni ale anului. Se acordă prime de vacanță, primele de sărbători, tichete cadou și tot felul de alte ajutoare bănești. Și în 2005 salariul mediu brut a scăzut în ianuarie față de ultima lună a lui 2004. Însă cel net a crescut atunci cu 36 de lei, o sumă considerabilă având în vedere că și așa s-a ajuns la puțin peste 700 de lei. Explicația pentru această diferența a fost introducerea cotei unice de 16% de la 1 ianuarie 2005. Aceasta a săltat literalmente peste noapte nivelul salariului mediu net din România.
Acum, salariul mediu net este de 1424 de lei, față de aproape 1500 de lei în decembrie. De la o lună la alta, acesta a scăzut cu 72 de lei. Însă, din cauză că decembrie este o lună specială, o comparație care ne-ar da o imagine mai aproape de adevăr ar fi cu lunile anterioare. În lunile de la tăierea salariilor bugetarilor încoace, salariul mediu net a fost de circa 1340 de lei. Deci mai mic decât cel de acum. În ianuarie 2011 s-a atins cifra din iunie 2010. Mai mult, salariul mediu net este cam același ca în ianuarie 2010. Deci, se poate spune că salariile au revenit la normal?
În termeni nominali, da. În termeni reali însă, nu. Când calculăm câștigurile salariale în termeni reali, luăm în considerare și rata inflației. Dacă salariile sunt exact aceleași ca în ianuarie 2010, iar rata inflației este de 7%, cea mai mare din Europa, atunci puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu 7% în ultimul an.
INS ne dă însă și o veste bună. Tot în termeni reali, o ducem de peste două ori mai bine decât în octombrie 1990.