Cel mai celebru?
Totul despre DEX
Articol de Anca Șurian Caproş, 02 Noiembrie 2011, 13:51
La o banală căutare pe Google am descoperit că există cel mai celebru pui de elefant din lume, că va fi închis cel mai celebru restaurant din lume sau că există un top al celor mai celebre 10 picturi de pe mapamond. Nu ştiu însă foarte clar dacă este corect ca să fie ceva sau cineva „cel mai celebru”.
Din … celebrul DEX putem afla că este vorba de cineva “renumit, vestit, ilustru”. Din Micul dicţionar academic, un dicţionar mai puţin celebru – şi iată că deja am căzut şi eu în păcatul comparaţiilor – aflăm că este vorba de cineva “al cărui nume este pretutindeni cunoscut şi lăudat”. Iar eu stau şi mă întreb dacă într-o lume care musteşte de celebrităţi în toate domeniile, putem scăpa de mania ierarhizărilor, a topurilor, a clasamentelor. Cu “numele lăudat” s-ar putea să avem ceva de furcă, pentru că celebritatea se măsoară astăzi mai degrabă după criterii cantitative şi se traduce în puncte de rating, număr de spectatori la concerte şi de suporteri în tribune. Dar asta este cu totul altă poveste. Iar problema lingvistică există cu adevărat şi o găsim şi în ceva dezbateri on-line.
Pe forum.softpedia.com cineva chiar are o dilemă, întrebându-se dacă e corect să spui că X ecel mai celebru sau că X e mai celebru decât Y. Precizează, în plus, că “alţii” spun că nu ar fi corect. Iar răspunsurile sunt dintre cele mai diverse. Un combatant aduce ca martor limba engleză. Dacă ei, vorbitorii de engleză, spun “the most famous”, de ce nu am spune şi noi “cel mai celebru”? Deşi până la urmă se întreabă dacă ar avea cine să fie atât de celebru la noi. Altul zice că nu e corect şi acuză televiziunea de supralicitare... Probabil că şi radioul ar fi vizat, dar uită să-l amintească. Şi în cele din urmă, cineva postează şi o explicaţie: “Celebritatea e un lucru măsurabil. Celebră e şi fata care a câştigat Miss-ul în liceul tău dar şi crainica de la TV”. Oricum, “celebru” este prezent, în multe dintre contextele din spaţiul on-line, la un grad de comparaţie sau altul, mizându-se pe argumente extralingvistice. Pentru că totuşi sensul unui cuvânt e rezultatul contactului cu realitatea şi trebuie folosit pentru situaţii reale. E drept, putem spune că “o celebritate e mai cunoscută ca alta”, dar nu şi când vorbim sau scriem în cea mai mare viteză. Şi chiar atunci când ştim că adjectivele care exprimă însuşiri mai neobişnuite nu pot avea grade de comparaţie. Iar aici unii pot spune că acelea sunt situaţii mult mai clare decât cea a lui CELEBRU. Situaţii care, măcar din punct de vedere istoric, impun un anumit respect. Dar despre ele vorbim poate într-un alt episod al rubricii TOTUL DESPRE DEX. Celebrul… DEX.