Ce au în comun jocurile pe calculator cu medicina?
IT la inbox
19 Octombrie 2010, 12:05
Au ceva în comun medicina şi jocurile pe computer? La prima vedere nu prea, dar cu puţină fantezie, tehnicile folosite în chirurgie se pot inspira de la tehnologia destinată jocurilor.
E demonstrat deja că jocurile pe computer provoacă un spor de adrenalină, dar în timp efectele acestui drog natural scad. De aceea producătorii de echipamente pentru jocuri – joystickuri, volane, etc – lucrează la o tehnologie care să transmită impulsuri fizice în funcţie de ce se întâmplă în joc. De exemplu, atunci când iei un viraj într-un simulator de curse de maşini, volanul vibrează. La fel vibrează joystickul când tragi cu o armă virtuală. Chirurgii care operează asistaţi de roboţi pe care îi controlează cu joystick au o problemă similară, dar ea nu ţine de distracţie sau de adrenalină. Avantajele tehnologiei pentru medicina modernă sunt clare – poţi să operezi chiar de la mii de kilometri distanţă, mâna nu-ţi tremură, tăieturile sunt mai precise. Dar pentru că mâna nu întâmpină nicio rezistenţă specifică ţesutului, sentimentul pe care îl ai când tai un os sau când faci o incizie pe straturile superioare ale pielii a cam acelaşi. Şi asta nu mai e bine.
O cercetătoare de la Politehnica din Eindhoven a creat un robot chirurgical care compensează acest dezavantaj. Joystickurile prin care e controlat robotul opun mai multă sau mai puţină rezistenţă în funcţie de rezistenţa întâmpinată de bisturiu. Dar robotul olandez nu e mai performant doar la tăiere. Şi suturile sunt mai uşor de făcut, pentru că medicul simte cât de tare strânge firul. Invenţia a fost deja patentată, dar până să o vedem în sălile de operaţie va mai dura ceva timp, cel mai probabil peste cinci ani.