Brioşe aperitiv
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 25 Mai 2011, 12:40
Boala mofturoşilor apare atunci când adulţii se limitează strict la câteva categorii de mâncare. Puteţi să vă gândiţi la o idee bună ... prost aplicată. Nu sunt preocupaţi de imaginea lor sau de numărul de calorii pe care le consumă. Unii ar putea avea supergusturi, numai că un anume tip de alimente le displace în mod extrem.
Cei care suferă de această tulburare insistă să mănânce doar alimente "pure", evitând alimentele procesate. Anumiţi cercetători susţin că această tulburare este asociată cu tulburările de tip anxios şi susţin că acest stil de viaţă se învecinează cu anorexia nervoasă. Mofturoşii mănâncă de obicei mâncăruri lipsite de culoare şi fade: paste, brânză sau pizza cu brânză. Alţii, preferă mâncarea cu un anumit gust sau o anumită textură. Pe lângă evitarea mâncării procesate, mofturoşii sau orthorexicii elimină deseori din dieta lor cofeina, zahărul, sarea sau lactatele.
Pentru mofturoşi, unul dintre riscuri este faptul că acest stil de viaţă duce la carenţe grave de alimentare. De asemenea, pentru că sunt extrem de selectivi, aceştia se izolează social. Pentru ei funcţionează terapia prin care sunt încurajaţi să încerce mâncăruri noi, terapie aplicată şi copiilor mofturoşi.
„Brioşele aperitiv” lansate în blogosfera culinară de „alinutza1983” dezvoltă imaginaţia, îndemânarea în bucătărie şi gustul estetic. Pregătiţi aluatul din 600 de g de făină, 10 g de drojdie, 500 ml de apă şi 50 ml de ulei de măsline. Aluatul se unge cu puţin ulei de masline, se acoperă cu o folie şi se lasă să crească la loc călduţ cam 40 min. Apoi se ung cu ulei şi formele de brioşe si se tapetează cu făină. Se umplu până la jumatate cu aluat, se aşează pe fiecare câte o linguriţă de branză de burduf frecată cu boia, sare şi piper. Mai presaraţi deasupra şuncă tăiată cubuleţe, ardei gras în mai multe culori, măsline fără sâmburi şi verdeţurile preferate tăiate foarte fin. Se ţin la cuptor cam o jumatate de oră şi se servesc calde, cu parmezan sau caşcaval ras pe deasupra.
„Dacă intraţi vreodată în criză de subiecte pe durata unei conversaţii, începeţi să vorbiţi despre mâncare”, spunea actriţa britanică Leigh Hunt. Alţii cîştigă bani buni din asta.