Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Brioşe aperitiv

Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu

Brioşe aperitiv
sursa: ophelia1983.blogspot.com

Articol de Florin Ionescu, 25 Mai 2011, 12:40

Boala mofturoşilor apare atunci când adulţii se limitează strict la câteva categorii de mâncare. Puteţi să vă gândiţi la o idee bună ... prost aplicată. Nu sunt preocupaţi de imaginea lor sau de numărul de calorii pe care le consumă. Unii ar putea avea supergusturi, numai că un anume tip de alimente le displace în mod extrem.

Cei care suferă de această tulburare insistă să mănânce doar alimente "pure", evitând alimentele procesate. Anumiţi cercetători susţin că această tulburare este asociată cu tulburările de tip anxios şi susţin că acest stil de viaţă se învecinează cu anorexia nervoasă. Mofturoşii mănâncă de obicei mâncăruri lipsite de culoare şi fade: paste, brânză sau pizza cu brânză. Alţii, preferă mâncarea cu un anumit gust sau o anumită textură. Pe lângă evitarea mâncării procesate, mofturoşii sau orthorexicii elimină deseori din dieta lor cofeina, zahărul, sarea sau lactatele.

Pentru mofturoşi, unul dintre riscuri este faptul că acest stil de viaţă duce la carenţe grave de alimentare. De asemenea, pentru că sunt extrem de selectivi, aceştia se izolează social. Pentru ei funcţionează terapia prin care sunt încurajaţi să încerce mâncăruri noi, terapie aplicată şi copiilor mofturoşi.

Brioşele aperitiv” lansate în blogosfera culinară de „alinutza1983” dezvoltă imaginaţia, îndemânarea în bucătărie şi gustul estetic. Pregătiţi aluatul din 600 de g de făină, 10 g de drojdie, 500 ml de apă şi 50 ml de ulei de măsline. Aluatul se unge cu puţin ulei de masline, se acoperă cu o folie şi se lasă să crească la loc călduţ cam 40 min. Apoi se ung cu ulei şi formele de brioşe si se tapetează cu făină. Se umplu până la jumatate cu aluat, se aşează pe fiecare câte o linguriţă de branză de burduf frecată cu boia, sare şi piper. Mai presaraţi deasupra şuncă tăiată cubuleţe, ardei gras în mai multe culori, măsline fără sâmburi şi verdeţurile preferate tăiate foarte fin. Se ţin la cuptor cam o jumatate de oră şi se servesc calde, cu parmezan sau caşcaval ras pe deasupra.

Dacă intraţi vreodată în criză de subiecte pe durata unei conversaţii, începeţi să vorbiţi despre mâncare”, spunea actriţa britanică Leigh Hunt. Alţii cîştigă bani buni din asta.

Etichete : briose aperitiv.
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"