Bissara
Propunerea gastronomică a lui Florin Ionescu
Articol de Florin Ionescu, 09 August 2011, 22:41
În ultimii ani au apărut tot mai mulţi bucătari de genul Jamie Oliver, care incită consumatorii de sex masculin la gătit, prin simplul fapt că prezintă bărbaţi care îşi definesc succesul prin mâncarea pregătită în cratiţa din bucătărie. Să nu complicăm prea mult definiţia şi să trecem în bucătărie.
„Bissara” este una dintre mâncărurile populare în Tunisia. Este săţioasă, rustică şi se serveşte la gustare sau ca fel principal. Această variantă din „Reţetele lui Radu” – portal foarte apreciat de doamnele din România - foloseşte şi ouăle ca adaos nutritiv şi ornamental. Se rumeneşte o ceapă în ulei de măsline, se pun doi căţei de usturoi pisaţi, se amestecă şi se mai călesc 2 minute. Puneţi pastă de roşii şi amestecaţi şi mai bine. Puneţi şi roşii tocate, asezonaţi cu sare şi piper, apoi mai gătiţi cca. 5 minute. Se amestecă şi se adaugă 100 ml apă. Se pun şi boabele de fasole fava (un bob pe care-l gătiţi la băcani arabi din oraş) şi se fierb 4-5 minute, pînă se încinge bine. Se sparg 3-4 ouă, pe rând, într-un castronel şi apoi se pun în cratiţă, unul câte unul. Se acoperă cu un capac şi se fierb ouăle 8 minute. Se scot apoi cu o spumieră. Se pune salata de fava pe platouri individuale şi se pune deasupra câte un ochi.
„Un fel de mâncare nu este neapărat esenţial doar pentru că întâmplător copilul dumneavoastră nu poate să-l sufere” – ideea lui Alex Levine – actor şi muzician irlandez.