Au contestat și-au câștigat
Comentariu de Dan Carp
09 Aprilie 2011, 15:44
Contestatarii taxei auto au câştigat o bătălie importantă în războiul cu autorităţile. Un caz ajuns la Curtea Europeană de Justiţie, pe care, în urmă cu câteva luni, ministrul Mediului era sigur că îl va caştiga, a întors până la urmă balanţa în favoarea contestatarului.
Un român, Tatu pe numele său, care şi-a cumpărat în 2008 o maşină second-hand din Germania, a dat statul în judecată după ce a fost nevoit să plătească o taxă de înmatriculare de peste 7000 de lei. Pe maşină a dat numai 6000 de lei. El a considerat că această taxă este contrară normelor europene şi a căutat să-şi recupereze banii. Argumentul său: taxa se aplică numai vehiculelor importate din alte state, nu şi maşinilor second-hand deja înregistrate în România. Tribunalul Sibiu, unde s-a judecat cazul, a cerut un punct de vedere Curţii Europene de Justiţie. Iniţial lupta părea câştigată de minister. Curtea Europeană a angajat un avocat care a ajuns la concluzia că taxa respectă legislaţia europeană.
Însă verdictul final, dat publicităţii joi, arată cu totul altfel. Taxa de înmatriculare contravine legislaţiei comunitare. Descurajează importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre. Curtea spune că legile europene interzic statelor membre ale Uniunii să ia măsuri de taxare în exces a unor produse venite din alte state, în favoarea celor autohtone. Pe scurt, Uniunea nu spune statelor membre ce taxe să impună. Dar are o singură condiţie: aceste taxe să nu fie discriminatorii faţă de alte state europene.
Statul român caştigase doar 50 din cele 3500 de procese pentru anularea taxei finalizate până la începutul anului. Ministerul Mediului făcuse recurs în toate cazurile, bazându-se pe o decizie favorabilă a Curţii Europene. Acum, însă, se pare că va fi nevoit să restituie banii. Şi nu sunt puţini.