A început sezonul murăturilor
Cu varza murată după o reţetă tradiţională, sălăjenii fac cele mai delicoase sarmale sau salate de iarnă.
Articol de Diana Domenico, 24 Septembrie 2012, 14:20
Reţetă de murături inedită: curechi la hurdău! Este o reţetă traditională: varza se pune la murat în butoaie din lemn, păstrate în pivniţe întunecoase.
Cu această varză se fac cele mai delicoase sarmale sau salate de iarnă.
AUDIO: Mai multe despre această reţetă de iarnă a aflat Adrian Lungu de la doamna Aurelia din Zalău, o sălăjeancă care are cămara plină.
Varza se pune după cât îi de mare familia…30-40 de căpăţâni, minim. Se aleg, se curăţă, se scoate cotorul din mijlocul fiecărei verze, apoi se pune sare şi se aşază pe fundul butoiului.
Se pune cimbru, mărar şi cucuruz (porumb), hrean, piper, foi de dafin şi apoi se aşază varza frumos.
Se pune sare în locul cotorului şi se lasă 2,3 zile până se topeşte sarea şi apoi se "întoarce moarea", adică se aeriseşte.
Când e murată? Depinde de vreme !