Revista presei locale, 8 iunie
Articole publicate în Tribuna Sibiu, Servus Hunedoara, Cuget Liber, Gazeta de Sud, Pandurul, Ziua de Cluj, Obiectiv Vocea Brăilei, Ziarul de Prahova.
08 Iunie 2010, 09:10
Prichindeii din Vintileasca merg la “gradiniţa de acasă” de la Tanti Tiluţa- titrează Ziarul de Vrancea. 20 de copii învaţă să numere şi să cânte “Alunelu” în camere închiriate de la săteni. Mutarea preşcolarilor în “gradiniţele de acasă” a fost considerată soluţia optimă, pentru a evita ca micuţii să meargă 7 km pe dealuri sau ca părinţii să renunţe la educaţie. Construcţia unei grădiniţe noi a început în 2008 în Vintileasca, dar s-a oprit pentru că nu mai sunt bani.
Telegraful de Prahova prezintă aparatul care purifică aerul ca o pădure de brad. Trei prahoveni au obţinut medalia de aur la Salonul de inventică de la Geneva pentru un nou purificator de aer. Deşi o lume întreagă a fost interesată de invenţia românilor, autorităţile nu s-au arătat prea interesate de aparatul care ar putea scăpa oraşe întregi de poluare. Un inventator explica: „Natura a găsit această soluţie înaintea noastră, este vorba despre metabolismul coniferelor. Practic, noi am realizat un dispozitiv care imită crenguţele de brad şi modul lor de funcţionare, prin care se realizează, de fapt, depoluarea mediului.”
O familie de monitori de schi din Novaci are planuri mari pentru oraşul în care locuiesc punând bazele unui proiect măreţ. Cotidianul Pandurul precizează că obiectivul vizează în special toţi iubitorii de schi, dar şi turiştii care îşi petrec vacanţele în staţiunea Rânca şi cuprinde pe lângă o şcoală de schi şi un centru de informare turistică. Activitatea nu va fi una sezonieră, putând fi o destinaţie chiar şi vara, tinerii participând atunci la lecţii de supravieţuire.
Şcoala a ajuns să-i înveţe pe copii să se joace, citim în cotidianul constănţean Cuget Liber, care prezintă proiectul educativ iniţiat de Şcoala cu clasele I-VIII nr. 16. Aşa cum a fost gândit, proiectul programează zile de joacă pentru elevii claselor I-IV, pe grupuri de minimum cinci elevi. De menţionat că în sprijinul nevoilor elevilor mici (clasele I-IV), de a învăţa să se joace sănătos, vin elevii mari (clasa a VII-a şi a VIII-a). Aşa încât, prin voluntariatul celor mari aceştia câştigă şi abilităţi de organizare, management, comunicare, autocunoaştere, dar şi intercunoaştere.
Campania preventivă “Alcohol/Drugs" a Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa ce se desfasoară săptămâna aceasta şi în Ploieşti, a făcut deja primele “victime". Numai ieri, în prima zi a campaniei, poliţiştii de la Biroul Rutier au aplicat 22 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 18.000 de lei şi au suspendat patru permise de conducere, pentru depistarea conducatorilor auto sub influenţa băuturilor alcoolice. Ziarul de Prahova mentionează că trei dintre şoferii sancţionaţi aparţin Regiei Autonome de Transport Public Ploieşti şi au fost depistaţi la volanul autobuzelor sub influenţa băuturilor alcoolice.
Braconierii sabotează digul de la Chiscani – avertizează Obiectiv Vocea Brăilei. Câteva zeci de hectare, aflate la o cotă mai joasă, ar putea fi acoperite de apele Dunării, din cauza distrugerii unui stăvilar şi a furtului unei conducte de refulare. Primăria face tot posibilul să ţină situaţia sub control, făcând, din saci umpluţi cu nisip, incinte de egalizare a presiunii. Este incredibil, dar sacii trebuie păziţi zi şi noapte, de teama indivizilor care şi-au pus în cap să lase Dunărea să inunde, ca să poată prinde ei peşte; în pericol nu sunt doar culturile agricole înfiinţate pe bani grei, ci şi halda de deşeuri chimice a fostului Combinat. Odată "spălată" de Dunăre, aceasta ar da la vale sute de mii de metri cubi de otrăvuri.
Primăria Deva cere bani europeni pentru a înfiinţa un spaţiu de cazare pe timp de noapte, citim în Servus Hunedoara. Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte va avea, pentru început, o capacitate de 30 de locuri, urmând ca acesta să fie, apoi, extins, având în vedere numărul mare de persoane din Deva aflate în dificultate. Aici vor fi găzduiţi devenii fără o locuinţă, cei abandonaţi în spitale, cei evacuaţi pentru că nu şi-au plătit chiria sau tinerii care au părăsit sistemul de protecţie socială.
Sărăcia a făcut ca sute de vasluieni să se îndrepte către instituţiile de ajutor social, constată reporterii de la Evenimentul regional al Moldovei. Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socialăşi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui susţine că acestecentre sunt supraaglomerate, unele fiind ocupate în proporţie de 130 la sută. Zeci de bătrâni,mulţi dintre ei abandonaţide familii, au ajuns în grija statului. De asemenea, în ultimele luni, mulţi copii au ajuns şi ei în centrele pentru minori, tot din cauză că părinţiinu mai aveau cu ce să-i crească. Cea mai gravăsituaţie se înregistreazăla Bârlad,unde doar în ultima lună s-au înregistrat 15 internări. Dacă în mod normal, în cele trei centre există 45 de paturi, numărul beneficiarilor este de 66, motiv pentru care personalul este utilizat la maximum.
Consiliul Judeţean caută societăţi private care să managerieze spitalele preluate de la Ministerul Sănătăţii, scrie Ziua de Cluj. Primăria are în vedere formarea unui consorţiu în jurul Spitalului Municipal. Fiecare spital va putea, conform unei ordonanţe de guvern, să se asocieze cu alte unităţi spitaliceşti sau cu anumite secţii medicale de specialitate pentru a-şi întări poziţia pe piaţă.
Aflăm din Gazeta de Sud ca pacienţii Spitalului Schitu Greci au centru de ergoterapie, începând de săptămâna trecută. Acesta a fost amenajat chiar în curtea unităţii medicale. Centrul de ergoterapie de la Schitu Greci este construit conform standardelor occidentale, spitalul fiind printre puţinele unităţi medicale de acest gen din ţară care se pot lăuda cu dotări moderne. Clădirea dispune de mai multe încăperi dotate modern, în care pacienţii îşi pot petrece timpul sau pot practica diferite activităţi. Exista o sală de terapie, sală de activităţi practice, confesoriu, sală de calculatoare, bibliotecă, sală de festivităţi, meloterapie şi sală de fitness, în care bolnavii pot face o serie de activităţi, cu un efect pozitiv pentru sănătatea lor.
Drumul judeţean 105 P limită judeţ Braşov - Arpaşu de Sus - Cârţişoara va fi modernizat şi reabilitat de către Consiliul Judeţean, aflăm din Tribuna Sibiu. Prin modernizarea acestui drum se poate asigura legătura dintre DN 7C şi DN 1 prin zona turistică, precum şi evitarea aglomerării DN 1, astfel încât turiştii pot ajunge la Bâlea Lac, prin Cârţişoara spre judeţul Braşov.