Revista presei locale, 6 mai
Articole publicate în Gazeta de Sud, Servus Hunedoara, Gazeta de Olt, Ziua de Cluj, Monitorul de Suceava, Mesagerul de Bistriţa-Năsăud.
06 Mai 2010, 11:04
Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a decis ca, începând de anul acesta, să nu se mai acorde bilete de tratament în lunile de vârf ale sezonului, din cauză că toată lumea se înghesuia să ia bilete vara, dar îşi trimiteau rudele în locul pensionarilor titulari. Reporterii de la Gazeta de Sud constată că nici Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj nu a scăpat în totalitate de cozile care se formau pentru biletele de tratament, câteva zile pe lună se formează cozi la ghişeele instituţiei dacă se împart bilete refuzate de alţii.
Un proiect postat spre consultare publică pe site-ul Primăriei Bistriţa propune ca obligatorie restaurarea, într-un anumit termen, a Centrului istoric al municipiului - sub supravegherea strictă a specialiştilor în monumente istorice - pentru ca această zonă din oraş să poată fi pusă în valoare. Conform documentului întocmit de executivul Primăriei, până în luna mai a anului viitor toţi proprietarii vor trebui să îşi consolideze sau să îşi reabiliteze, după caz, casele (majoritatea monumente istorice), riscând altfel sancţiuni, informează Mesagerul de Bistrita Nasaud.
Ansambluri universitare din România şi Ungaria vor participa până în 14 mai, în Cluj, la Festivalul Studenţesc de Operă “Viva Vox”, eveniment unic în lume. Manifestarea este organizată de Academia de Muzică “Gh. Dima”. Ziua de Cluj mai scrie că în cadrul festivalului vor fi interpretate opere din repertoriul internaţional şi românesc, între care “Rigoletto”, “Don Pasquale” sau “Bărbierul din Sevilla”. Printre invitaţii de onoare ai festivalului se numără celebra mezzosoprană Viorica Cortez sau muzicologul Costin Popa.
Sezonul estival la Staţiune Săcelu va începe pe 15 mai. În acest an numărul celor care vor să-şi petreacă concediu la Săcelu şi totodată să beneficieze de tratament s-a dublat faţă de anul trecut. Cei mai interesaţi de această staţiune sunt minerii. Conducerea bazei de tratament a încheiat până acum aproximativ 1000 de contracte cu angajaţii din diferite zone miniere ale Olteniei, citim în cotidianul gorjean Pandurul.
Din cele 60 de microbuze şcolare din judeţul Prahova, numai şapte deţin în acest moment licenţă de transport. Zilnic, sute de elevi sunt transportaţi cu aceste autovehicule, iar siguranţa copiilor este pusă permanent în pericol. Acest lucru se întâmplă de ani buni, semnealează Telegraful de Prahova.
Citat de cotidianul Cuget Liber, Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa a tras o concluzie pe cât de adevărată pe atât de sensibilă. „Suntem singurul oraş din România unde maşinile merg pe trotuare şi pietonii pe stradă. Oamenii sunt nevoiţi să circule pe stradă pentru că nu au loc de autoturismele parcate pe trotuare”.
Cele mai cunoscute mărci auto îşi prezintă în Piaţa Mare modelele mai vechi, dar şi pe cele noi, aflăm din Tribuna. Cea de–a doua ediţie "Maşinăria", eveniment organizat de dealerii auto din Sibiu a început ieri şi se va încheia pe 9 mai. Majoritatea dealerilor vin cu oferte consistente. Aşa se face că preţul unora dintre modelele expuse porneşte de la 4500 de euro; e drept, la acest preţ se adaugă voucherele, iar modelele sunt cele simple, fără dotări. Unii dealeri supralicitează oferta clasică, reducând din preţul maşinilor contravaloarea a cinci vouchere obţinute prin programul "Rabla". La asta se adaugă alte oferte, în funcţie de strategia de marketing a fiecăruia.
Cârciumarii, proprietarii de pensiuni sau cu alte afaceri în sate, care folosesc apă din fântână sunt obligaţi să-şi instaleze şi apometru, chiar dacă fântâna este construită în propria curte şi pe banii lor, scrie Monitorul de Suceava. În satele în care nu există reţea publică de alimentare cu apă şi canalizare, majoritatea celor care au o mică afacere şi-au instalat un hidrofor în fântâna din curte, care le asigură apa curentă. Lista cu cei care au astfel de afaceri în mediul rural a fost solicitată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, de la instituţiile care au respectiva bază de date - pentru a-i verifica dacă au toate actele necesare, respectiv autorizaţii şi avize.
Copiatul la examen te poate lăsa fără auz avertizeaza Servus Hunedoara. Aici gasim şi exemplul: O eleva în vârstă de 16 ani, nu a mai reuşit să-şi scoată din ureche o cască cu ajutorul căreia a copiat, marţi, la proba scrisă la limba română din cadrul admiterii la liceu. Fata a ajuns la Urgenta. Ea spune că a cumpărat cu 50 de euro, de pe internet, o cască minusculă care se lipeşte pe timpan.
28.000 de sălcii energetice aduse din Belgia se plantează, zilele acesta, în comuna Brebeni din judeţul Olt. Ele vor fi transformate apoi în peleţi, care vor fi folosiţi la iarnă, pentru încălzirea unei şcoli din localitate. Sălciile vor fi plantate pe o suprafaţă de două hectare, pământ care aparţine Primăriei Brebeni. Pentru ele se face un sistem modern de irigaţii şi vor fi udate foarte des. Gazeta de Olt scrie că şcoala din localitate care deţine o centrală modernă, care funcţionează cu peleţi a plătit pentru încalzirea din iarna 1.000 pentru întreaga perioadă.