Revista presei locale, 6 iulie
Articole publicate în Cuget Liber, Servus Hunedoara, Tribuna, Ziarul Prahova, Ziua de Cluj, Evenimentul regional al Moldovei, Gazeta de Sud.
06 Iulie 2010, 09:54
Agricultorii constănţeni au fost nevoiţi să întrerupă recoltele la rapiţă şi orz, din cauza ploilor dese din ultima perioadă. „Nu s-a mai recoltat nimic, pe fondul precipitaţiilor dese. Ba mai mult, în zona Medgidia, grindina a distrus 600 de hectare de teren agricol, din care 200 cu rapiţă şi 400 cu grâu. Nu este mult, dacă ne raportăm la cele aproape 500.000 de hectare din judeţ, însă pentru fermierii respectivi este o pierdere imensă, de câteva miliarde lei”, a declarat, pentru Cuget Liber, Paraschiva Bobe, directorul Directiei Agricole Constanţa.
Zeci de localitati nu au cu ce sa achite lucrarile pentru modernizarea infrastructurii, citim în Ziarul Prahova. Potrivit unei situatii realizate de catre Directia Lucrari si Servicii Publice a Consiliului Judetean Prahova, 62 dintre cele 104 localitati din teritoriu au probleme mari cu achitarea contravalorii lucrarilor. Dintre acestea, 17 au receptionat deja obiectivele construite, insa au datorii mari la firmele care au participat la dezvoltarea infrastructurii locale.
Competenţele persoanelor care au rămas fără locuri de muncă în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest vor fi îmbunătăţite cu bani europeni în cadrul unui program care va fi lansat joi la Cluj, aflam din Ziua. Proiectul finanţat de Uniunea Europeană urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor şomerilor din aceste regiuni. Prin aceste fonduri vor fi înfiinţate două centre de ocupare a forţei de muncă, ce vor oferi şomerilor job-club-uri în care aceştia să fie informaţi şi consiliaţi privind piaţa muncii.
Evenimentul regional al Moldovei anunţă primele victime ale desfiinţării echipajelor de prim ajutor. O femeie din comuna Şipote a murit, după ce o ambulanţă de la Iaşi a ajuns la faţa locului după aproape 30 de minute. Poate că femeia ar fi fost şi acum în viaţă dacă primăria Bivolari nu ar fi desfiinţat de curând punctul de prim ajutor la care lucrau opt paramedici şi care avea în dotare şi o ambulanţă. Masinile vor fi repartizate în alte judeţe, dacă primarii nu au înţeles cât de important este accesul la servicii medicale în timp util. Două ambulanţe - care aparţineau echipajelor de prim ajutor Bivolari şi Şipote - vor pleca la ISU Dorohoi.
Reporterii de la Tribuna Sibiu s-au întâlnit cu Alexandra Dragomir la o zi după ce a aflat că, la toate cele trei probe scrise ale Bacalaureatului, lucrările ei au fost notate cu 10. Un asemenea rezultat, spune Alexandra, se obţine învăţând pe toată perioada liceului, nu doar cu o lună, două, înaintea Bacalaureatului. "Trebuie să te înveţi cu un anumit stil de viaţă, ordonat. Iar pe mine m-a ajutat şi mediul - am fost o clasă foarte bună, ne-am impulsionat unul pe altul, să învăţăm". Alexandra a terminat liceul cu media 9,87 dar, ţine să precizeze, "nu am luat niciodată premiul I".
Taberele hunedorene au 40 la sută din locuri goale- titrează Servus. Pentru a-şi păstra, şi în acest an, „clienţii”, Direcţia Judeţene pentru Tineret (DJT) Hunedoara a practicat tarifele din 2009 pentru sejururile în taberele din judeţ, acestea fiind cuprinse între 50 şi 62 de lei/zi, cu trei mese incluse. Pe lângă masă, cazare şi distracţie, elevii care vor veni în tabăra de la Costeşti vor putea să înveţe olăritul, la atelierul care a fost deschis aici, cu ajutorul unui ONG.
400 de copii, din 13 comunităţi din judeţul Dolj, aflaţi în situaţie de vulnerabilitate, vor fi implicaţi în diverse activităţi educative în lunile iulie şi august. Iniţiativa aparţine Fundaţiei „Terre des hommes“ în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj. Încercăm prin acest proiect intitulat «Vacanţă în comunitatea mea»- să dezvoltăm capacităţile personale, sociale şi educaţionale ale copiilor vulnerabili şi prevenirea pe perioada vacanţei de vară a migraţiei şi a exploatării prin muncă“, a precizat pentru Gazeta de Sud Mihai Enache, coordonator de proiect.
Informaţia Zilei Satu Mare anunţă că la iniţiativa Bibliotecii Municipale şi a Centrului Cultural Municipal, în colaborare cu Ştrandul Termal din Carei, s-a lansat programul intitulat “Insula copilariei – Tabăra de lectură şi agrement” pentru copii. Pentru zilele care urmează sunt programate proiecţii de desene animate, expuneri privind bunele maniere, alături de ateliere de confecţionat brăţări, păpuşi din aţă şi cârpe, pictură pe piatră. Cursurile de şah şi de Rock-n-Roll vor întregi paleta noutăţilor pentru majoritatea participantilor la această tabără de lectură şi agrement.