Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 30 iunie

Articole publicate în Tribuna, Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Obiectiv Vocea Brăilei, Cuget Liber, Gazeta de Sud.

Revista presei locale, 30 iunie

30 Iunie 2010, 09:24

Începerea lucrărilor efective de reabilitare a imobilului în care funcţionează Tribunalul Sibiu întârzie din cauza birocraţiei, citim în Tribuna. Proiectul cuprinde lucrări de reparaţie a clădirii existente, de reabilitare, de renovare a podului clădirii printr-o mansardare şi de edificare a două construcţii noi în curţile interioare. Odată ce vor fi demarate lucrările, cel mai probabil activitatea instituţiei se va desfăşura în spaţii închiriate. Imobilul în care îşi desfăşoara activitatea Tribunalul Sibiu datează din 1911. Ultimele lucrări de reabilitare au fost realizate în 1995 şi au constat în zugrăvit şi igienizare birouri.

Albia Văii Mărgăuţa din comuna Mărgău va fi amenajată, aflăm din Ziua de Cluj. Din cauza înălţimii reduse a malurilor, în perioade de ploi abundente viiturile inundă întreaga zonă, arată reprezentanţii Consiliului Judeţean. Afectate sunt circa 100 de gospodării. “Circulaţia auto şi pietonală se realizează prin vale la niveluri mici, iar în perioadele cu nivele mari pe curs, localitatea este complet izolată, fiind imposibil accesul auto şi în unele zone şi cel pietonal”, spun împuterniciţii instituţiei.

Spitalul de Urgenţă Craiova concurează Ministerul Sănătăţii la numărul de angajaţi. Cel mai mare spital din Oltenia a fost dat exemplu negativ într-un comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, preluat si de Gazeta de Sud. Ministerul Sănătăţii consideră că angajările au luat-o razna la Spitalul de Urgenţă Craiova, motiv pentru care a cerut unităţii medicale să dea afară 100 dintre cei 139 de salariaţi TESA.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă 50/2010, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui este obligat să reducă cheltuielile cu bunuri şi servicii în cea de-a doua jumătate a acestui an în condiţiile în care datoriile către furnizorii de piese auto şi service-uri sunt de peste 500 de mii de lei, scrie Adevărul. „Dacă ministerul ne obligă să reducem cheltuielile, asta ar însemna să reducem cota de carburant sau să nu mai cumpărăm piese originale la maşini. Asta ar însemna ca maşinile de ambulanţă să funcţioneze cu apă în loc de benzină şi să nu se strice niciodată. Mai bine închidem oblonul decât să nu avem cu ce să ne facem treaba. Din păcate, cei care au cel mai mult de pierdut sunt pacienţii”, a spus Ana Maria Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.

Deşi statul subvenţionează prin Agenţile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu 250 lei pe lună/angajat, firmele care angajează studenţi sau liceeni în perioada vacanţei, niciun agent economic nu a oferit locuri de muncă pentru aceştia. Chiar dacă AJOFM a lansat acestă ofertă în urmă cu aproape o lună, firmele sătmărene nu s-au mai arătat atât de interesate ca în anii trecuţi, constată colegii de la Informaţia Zilei Satu Mare.

Va mai ajunge vreodată trenul la Slanic ? răspunsul îl gasim în Ziarul Prahova. În vara anului trecut, Ministerul Transporturilor anunţa alocarea de fonduri pentru repararea podului de cale ferată de la intrare în Slanic, în valoare de circa 6,5 milioane de lei. Termenul de finalizare al lucrarilor era iunie 2010. Între timp, acelaşi minister le-a spulberat aşteptarile locuitorilor din oraşul prahovean, pentru că s-a ajuns la concluzia că anunţul demarării lucrărilor şi, mai ales cel al terminării lor în această vară, au fost pripite, pentru că venirea crizei a sistat alocarea sumei necesare pentru o investiţie atât de puţin semnificativă (în opinia guvernanţilor) cum este podul de la Prăjani – Slănic.

Cotidianul Cuget Liber lansează un semnal de alarmă: cazinoul din Constanţa este în pericol de prăbuşire. Este pe toate hărţile Constanţei şi în toate ghidurile turistice. Este un punct de reper pentru constănţeni, iar turiştii nu pleacă de la mare fără o poză cu vestitul Cazino. În luna august, se împlinesc 100 de ani de la inaugurarea sa. Aniversarea centenarului nu este niciun prilej de sărbătoare pentru bătrânul simbol. Cu o istorie de un secol, clădirea pare să îşi tragă obştescul sfârşit. Părăsit, abandonat, uitat de autorităţi, lăsat pradă vremii şi vremurilor, Cazinoul Constanţei pare, pe zi ce trece, mai bătrân, mai bolnav. Crăpături mari îi brăzdează faţa jupuită, iar ochiurile de geamuri sunt multe sparte. Ferecat şi păzit straşnic, bietul Cazino îşi duce traiul singur, singurel. Primăria Constanţa a scăpat de el şi l-a dat pe mâna unor oameni care, de mai bine de doi ani, îl ţin închis. Şi cărora nu pare să le pese de asemenea frumuseţi, pe care le lasă să se distrugă.

Obiectiv Vocea Brailei scrie că Hotelul Pescăruş, o adevărată bijuterie arhitecturală, clădire de referinţă pentru Brăila, nu se bucură de atenţia nimănui. De 15 ani parcă un blestem pluteşte asupra clădirii. Hotelul este revendicat de fostul proprietar, de actualul proprietar şi de un eventual viitor proprietar, moştenitor al fostului prim proprietar. Singura certitudine este starea fizică a clădirii, care arată jalnic şi din care, din când în când, cad cărămizi. Până acum o lună uşa hotelului era închisă cu un lacăt. Acum însă, uşa este deschisă, iar o incursiune înăuntru demonstrează că deja clădirea a intrat în vizorul "mâncătorilor de case", iar indiferenţa autorităţilor şi a celor ce se luptă în instanţe pentru ea va duce la dispariţia ei. Clădirea, evaluată în 1995 la peste 170.000 de lei şi în 2001 la şase miliarde de lei, face parte din lista imobilelor de patrimoniu de interes local.

Reporterii de la Servus Hunedoara au stat de vorbă cu Aurel Rădulescu, singurul nepot în viaţă al marelui inventator român Aurel Vlaicu. Aurel Rădulescu a moştenit, după spusele proprii, aplecarea către tehnică a ilustrului său unchi. „La vârsta de şapte ani, în 1932, alături de alţi doi copii, am făcut un aparat de radio, lucru rar văzut la acea vreme. În 1938 am făcut un radio pe lămpi. Cred că de la unchiul meu am moştenit pasiunea pentru tehnică”, marturiseste batranul de 85 de ani care asteapta „Ziua aviatiei” (Sf Ilie).

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia