Revista presei locale 25 aprilie
Centrul Istoric al Brăilei este într-un mare pericol; Protest pe DN2 E85; Un proiect în premieră mondială, pornit de la Cluj.
25 Aprilie 2012, 04:08
Centrul Istoric al Brăilei, ce se întinde pe o suprafaţă de 164,5 ha, unicul din afara arcului carpatic atât de bine conservat până acum câţiva ani, este într-un mare pericol, avertizeaza Obiectiv. Multe din cele peste 2.000 de imobile construite acum mai bine de 100 de ani se degradează văzând cu ochii. Proprietarii, acolo unde aceştia se cunosc, îşi bat joc sistematic de imobilele moştenite, cu unicul scop: să le vândă mai repede. Concret, ca să nu mai aştepte sau să se străduiască în a găsi alte soluţii, autorităţile şi proprietarii închid ochii, dând astfel "liber" celor care se ocupă de demolări ilegale, pentru că terenul eliberat de sarcină se vinde mult mai bine.
Monitorul de Vrancea anunta ca o mie de locuitori din comunele Dumbrăveni, Dumitreşti, Chiojdeni, Jitia şi Vintileasca vor protesta, astăzi, începând cu ora 10.00, traversând în mod continuu DN 2 E85, în dreptul localităţii Dumbrăveni. Vrâncenii sunt nemulţumiţi pentru că nu mai pot circula pe drumul naţional Bogza-Căiata-Dumbrăveni-Dumitreşti-Jitia-Vintileasca. Infrastructura este la pământ, cratere imense şi dâmburi fac aproape impracticabil acest drum. Cel mai afectat sector este Dumbrăveni-Dumitreşti, unde partea carosabilă s-a transformat într-un imens şir de gropi.
Baza de salvare din staţiunea Păltiniş va avea un cabinet medical cu ambulatoriu cu două paturi, mai multe camere cu grup sanitar, dormitor comun, spaţii de parcare, garaj pentru maşini şi snowmobil şi va costa 1,4 milioane lei, aflam din Tribuna Sibiu. Prin construirea acestei baze se urmareste asigurarea unui standard înalt de calitate a infrastructurii montane şi a serviciilor legate de securitatea turiştilor.
Anul acesta, Grupul Holcim aniversează 100 de ani de existenţă în lume şi 15 ani de activitate în România. Cu această ocazie, compania derulează campania socială „Împreună pentru comunitate“, în cadrul căreia toţi cei peste 81.000 de angajaţi din toată lumea se vor implica măcar pentru o zi ca voluntari în acţiuni de solidaritate. Gazeta de Sud scrie ca in Romania cei 1.100 de angajaţi ai grupului vor implementa soluţii concrete pentru nevoile reale ale comunităţilor din 15 orase ale tarii.
Ziua prezinta un proiect în premieră mondială, pornit de la Cluj. Psihologii clujeni au iniţiat un proiect de 8 milioane de euro privind realizarea unui robot care să trateze tulburările de tip autist sau de conduită la copii. Robotul va întruni calităţile lui Probo, Nao, Robonova şi Pleo, "înaintaşii" creaţi şi testaţi cu succes. Toţi aceşti roboţi ar putea fi utilizaţi şi acasă de către părinţii copiilor cu tulburări de tip autist, alături de manuale concepute de specialiştii clujeni, la preţuri accesibile.