Revista presei locale 22 februarie
CJASJ Iaşi lansează televiziunea online; Cine este bolnav acum îşi va afla diagnosticul peste şase luni; La Ateneul din Focşani scaunele sunt cu spatele la scenă.
22 Februarie 2011, 04:40
În mai puţin de o săptămână, pe piaţă va apărea prima producţie de roşii din acest an recoltate în serele încălzite cu apă geotermală de la Livada. De câteva zile, au început să prindă culoare roşiile cherry, primul soi care se coace mai repede. Precizări găsim în cotidianul bihorean Crişana: Complexul de sere de la Livada de Bihor se întinde pe o suprafaţă de două hectare şi aici se cultivă doar roşii. Dezvoltarea acestei investiţii a fost favorizată de sistemul de încălzire cu apă geotermală, aceasta fiind extrasă de la 2.400 de metri adâncime dintr-un foraj aflat din apropierea satului Livada de Bihor. Temperatura apei este de 80-82 de grade Celsius, aceasta fiind ulterior răcită printr-un schimbător, astfel ca în sere temperatura să ajungă la 20 de grade Celsius.
Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) împreună cu Fundaţia Fantasio Constanţa demarează campania ”Donează un mărţişor”, destinată strângerii de fonduri pentru copiii bolnavi de leucemie. În cadrul campaniei sunt cuprinse două acţiuni: o expoziţie cu vânzare de mărţişoare şi apoi o licitaţie cu strigare. La expoziţia sub sigla ”Târgul mărţişorului”, care se va desfăşura în perioada 22 februarie - 8 martie, vor participa elevi de la unităţi de învăţământ din judeţ, informează Telegraf.
Monitorul de Vrancea scrie că lucrările de reabilitare a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia“ sunt aproape gata. Ieri, a avut loc o întâlnire între constructori şi Primăria Focşani pentru a se contabiliza ceea ce s-a făcut şi ce mai este de făcut. S-a constatat că instalaţia de sonorizare nu prea este profesională, iar scaunele de la lojă îl obligă pe spectator să privească în altă parte decât spre scenă.
Un stoc de aproximativ 3.900 de doze de Cervarix, vaccin împotriva cancerului de col uterin, a expirat în Prahova. Asta în timp ce, în judeţ, abia au fost folosite aproximativ 2.300 de doze. În acest timp, interesul prahovencelor de a se imuniza împotriva cancerului scade, avertizează Telegraful.
În Craiova, 77% din copiii de trei şi patru ani vor fi nevoiţi ca de la toamnă să stea acasă cu o bunică, o bonă sau, dacă părinţii îşi permit financiar, să meargă la o grădiniţă particulară. Chiar dacă, potrivit datelor statistice, la nivelul municipiului Craiova, numărul copiilor de trei şi patru ani va depăşi, la momentul respectiv, 5.400, locurile în grădiniţele cu program prelungit sunt în jur de, iar la cele cu program normal, aproximativ 300, precizează Gazeta de Sud.
Cine este bolnav acum îşi va afla diagnosticul peste şase luni, citim în Transilvania Expres. Teoretic, asiguraţii braşoveni au la dispoziţie 17 laboratoare de analize medicale, trei centre de imagistică şi trei de explorări funcţionale, unde pot fi investigaţi, în ambulatoriu, dar şi fără a plăti deloc sau doar o mică parte din costuri, întrucât respectivii furnizori au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului. Aşa stau lucrurile în teorie. În practică, însă, în mod obişnuit, fondurile alocate de către CASJ se epuizează încă din primele trei zile ale lunii. Unele dintre laboratoare au epuizat toate fondurile încă din prima lună şi nu mai fac deloc analize gratuite, iar altele au făcut programări şi pentru luna iunie, deşi deocamdată au acte adiţionale la contractele cu CASJ, valabile pentru trei luni.
Reporterii de la Tribuna Sibiu consemnează un gest de domeniul incredibilului la Spitalul Municipal Mediaş. Un bărbat de aproximativ 70 de ani, adus în stare extrem de gravă de un echipaj al Ambulanţei Mediaş, a fost pur si simplu „poftit” afară din Compartimentul de Primire Urgenţe şi din spital de medici. Bărbatul, care este orb, a fost adus în jurul orei 16.30 la spital cu o arsură veche suprainfectată la ambele picioare. Omul a stat zeci de minute în stradă, la poarta unităţii medicale. În cele din urmă, impresionaţi de drama acestuia, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Mediaş au decis să îl transporte pe bărbat la casa lui.
După ce şi-a instalat camere video pentru a monitoriza activitatea angajaţilor, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi este la un pas să-şi lanseze televiziunea online, aflăm din Evenimentulregional al Moldovei. Postul, care se va numi HIH Tv, va avea zilnic patru ore de producţie, formată dintr-un buletin de ştiri şi emisiuni medicale. Deşi aparatura necesară lansării este destul de costisitoare, preşedintele CJAS susţine că bugetul instituţiei nu va fi afectat prin această investiţie.