Revista presei locale, 20 mai
Articole publicate în Evenimentul regional al Moldovei, Pandurul, Gazeta de Sud, Informaţia Zilei, Ziua de Cluj, Telegraful de Prahova.
20 Mai 2010, 09:01
100 de familii din Racşa au ramas izolate în urma alunecării de teren de pe Uliţa Lungă- avertizează Informaţia Zilei Satu Mare. Frontul de alunecare are lăţimea de 30 m şi grosimea stratului dislocat este de cca. 2.00 – 3.00 m. Evoluţia fenomenului este rapidă pe fondul unor precipitaţii abundente. Sunt izolate aproximativ 100 de gospodării cu o populaţie de 300 persoane, care au acces în centrul localităţii pe un drum ocolitor de aproximativ 10 km.
Cotidianul gorjean Pandurul scrie că sinistraţii de la Roşia de Amaradia, care nu şi-au construit locuinţe pe terenul primit de la stat au fost somaţi. Primăria le-a dat termen 15 zile pentru a turna fundaţia la casă. Cei care nu se vor conforma vor rămâne fără teren. Consiliul Local Albeni a dat o hotărâre prin care terenurile cu pricina vor fi oferite adevăraţilor nevoiaşi.
Telegraful de Prahova avertizează: Copiii din Vărbila învaţă sub cerul liber, după ce acoperişul şcolii a fost ciuruit de vijelia de săptămâna trecută. La aproape o săptămână după ce prefectul a promis fonduri pentru reparaţii urgente, actele sunt încă „în curs de editare” în instituţie. Între timp, în aşteptarea sprijinului Prefecturii Prahova, administraţia locală a reparat o parte din acoperiş. Ce s-a putut repara cu muncitori proprii şi în limita fondurilor disponibile. Pentru Primăria Iordăcheanu suma de 90.000 de lei, estimată pentru a remedia stricăciunile, nu este tocmai uşor de obţinut, altfel nici n-ar fi mai apelat la ajutorul Prefecturii.
Conducerea societatii ce avea un proiect eolian la Mărişel, a cerut rezilierea contractului de concesiune încheiat cu primăria din localitate pe motiv că puterea vântului nu justifica această investiţie, citim în Ziua de Cluj. Primarul este convins că măsurătorile nu au fost corecte şi vrea să facă parcul cu ajutorul altor investitori.
Si Evenimentul regional al Moldovei scrie despre mirajul eolian. Iaşul visează la afaceri cu energie verde. Există deja localităţi unde implementarea proiectelor vizând ridicarea unor parcuri eoliene a ajuns într-un stadiu avansat, cel mai bun exemplu fiind cel al comunei Vânători. Locuitorii de aici s-au ales şi cu bani frumoşi după ce şi-au vândut sau concesionat proprietăţile pe care renunţaseră demult să le mai exploateze în scop agricol. Moţca, Dumeşti şi Sireţel sunt alte trei localităţi cu potenţial energetic.
Gazeta de Sud o prezinta pe micuţa balerină din Craiova. Săptămâna trecută, Lucia Ghivercea s-a întors de la o competiţie internaţională - „ESDU World Dance Masters“ din Porec, Croaţia. Mii de participanţi din toată lumea au concurat pentru recunoaştere. Ioana - Lucia Ghivercea a obţinut două premii întâi. Ore nenumărate, săptămâni şi luni de antrenament pentru câteva minute de dans. Un dans desăvârşit, care a îmbinat tehnică, graţie, frumuseţe, eleganţă. Este talentul pe care România nu dă un ban - nici măcar cel pentru concursuri, dar pe care şcolile de balet din lume îl pândesc cu perseverenţă. Mai e puţin...