Revista presei locale, 19 aprilie
Articole publicate în Tribuna, Gazeta de Sud, Transilvania Expres, Informaţia Zilei, Observator arădean, Cuget Liber, Monitorul de Suceava
19 Aprilie 2010, 09:04
Prognozele meteorologice de lungă durată arată că primăvara acestui an va fi una foarte ploioasă, iar în vară debitul râurilor va fi mai mare decât în mod normal, ceea ce coincide cu un risc ridicat de producere a inundaţiilor, mai ales în zonele de munte şi de deal, scrie Monitorul de Suceava. Conform prognozelor, râurile din bazinele superioare ale Siretului (râurile Bistriţa, Moldova şi Suceava) vor depăşi mediile multianuale, posibilitatea depăşiri cotelor de apărare fiind ridicată. În aceste condiţii, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava transmite un avertisment tuturor autorităţilor locale responsabile să ia măsuri pentru a verifica cursurile de apă de pe raza localităţilor şi de a îndepărta, unde este cazul, deşeurile depozitate pe maluri.
Reconversia viţei de vie în Romania, program susţinut financiar din fonduri consistente ale Uniunii Europene, continuă să prezinte interes pentru proprietarii de terenuri din zonele viticole, dar şi pentru străini, scrie Informaţia Zilei Satu Mare. În vreme ce peste 150 de hectare de vie nobilă ar urma să intre în acest an pe rod dacă nu vor exista condiţii meteo potrivinice, bătălia pentru fondurile Uniunii Europene este în plină desfăşurare la nivel de judeţ. Pe ultima “sută” de metri se găsesc noi şi noi întreprinzători sau persoane fizice care sunt dispuse să se ocupe de viticultură.
Zeci de zone din Prahova au fost afectate, în perioada martie – aprilie, ca urmare a topirii zăpezilor şi ploilor, de alunecările de teren. Fenomenul, înregistrat la nivelul a 26 de localităţi, se află sub monitorizarea ISU Prahova şi a Comitetelor Locale de Urgenţă. Telegraful constată că 25% din localităţile prahovene sunt afectate de alunecari de teren.
Tribuna prezintă un proiect extrem de interesant depus spre finanţare de Asociaţia Celor 7 Comunităţi, respectiv oraşul Copşa Mică şi 4 comune situate în vecinătatea oraşului. Practic, în cazul în care proiectul va fi aprobat, între cele 5 primării va fi creat un sistem informatic, care va fi de folos atât autorităţilor locale, cât mai ales mediului economic sau societăţilor comerciale din zonă. Valoarea proiectului este estimata la 1,5 milioane de lei, peste un milion de lei, ar urma să provină din fonduile Uniunii Europene.
Nokia şi Continental fac angajări printre politehnişti- anunţă Ziua de Cluj. 18 mari companii vor scoate la concurs noi locuri de muncă pentru studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj, cu prilejul târgului de carieră JobShop, ce se va derula între 19-23 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor. Jucători importanţi precum Nokia, Continental Automotive, Genpact, E.ON Gaz sau Procter & Gamble îşi vor prezenta companiile, completându-şi, totodată, şi baza de date cu CV-urile candidaţilor interesaţi de un loc de muncă într-o multinaţională.
Şomerii cu talent muzical au şansa de a-şi găsi un serviciu pe piaţa muncii băcăuane- titrează Ziarul. Pentru săptămâna în curs, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău s-au declarat vacante nu mai puţin de 20 de posturi pentru solişti, jumatate solişti instrumentali, jumătate solişti vocali.
Reporterii de la cotidianul gorjean Pandurul au vizitat Rânca, staţiunea cu turişti puţini şi zăpadă multă. Paradox românesc la sfârşitul săptămânii trecute pe pârtia de la Rânca, unde numărul centimetrilor stratului de zăpadă era egal, dacă nu chiar şi mai mare, cu cel al turiştilor veniţi să se bucure de ultimul week-end în care s-a mai putut schia. Deşi doar pe la Sinaia se mai putea schia, Rânca a rămas aproape pustie, liniştea de aici fiind pe gustul celor veniţi în concediu la mijlocul lui aprilie la munte. Cei care au ratat zăpada de acum nu au decât să mai aştepte următoarea ninsoare, la Rânca ningând ultima dată iarna trecută la sfârşitul lunii mai.
Municipalitatea şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov au pus în aplicare zilele trecute un proiect-pilot privind iluminarea pe timp de noapte cu panouri cu celule fotovoltaice a giraţiei din intersecţia de la ieşirea din Braşov spre Hărman şi Sfântu Gheorghe. Echipamentele instalate funcţionează cu baterii, care se încarcă chiar şi în zilele fără soare şi asigură pe timp de noapte semnalizarea luminoasă a sensurilor de mers şi a marginii bordurilor, informează Transilvania Expres.
Cunoscut şi apreciat artist la nivel naţional şi internaţional, Şerbana Drăgoescu, fiica regretatului pictor Radu Drăgoescu, a donat Muzeului de Artă Constanţa o tapiserie de 11 m lungime şi 3 m lăţime, la care a lucrat timp de 9 ani. Aceasta va fi expusă la Muzeul de Artă săptămâna viitoare aflăm din Cuget Liber. Realizată în tehnica haute – lisse (cu ajutorul războiului de ţesut vertical), „Punctul” este cea mai mare tapiserie creată de Şerbana Drăgoescu.
Colegii de la Observatorul arădean l-au întâlnit pe Aurel Vrănău, doctorul de aparate foto. Aurel Vrănău este unicul reparator de aparate fotografice din partea de vest a ţării. De 30 de ani nu şi-a pierdut pasiunea pentru mecanisme, rotiţe sau alte lucruri legate de aparatele de fotografiat sau filmat. Deşi meseria de bază a fost cea de impiegat de mişcare, „microbul” nu l-a lăsat niciodată în pace, uneori chiar şi la locul de muncă uitându-se la aparatele de fotografiat. Perfecţionist din fire, mereu a găsit resurse să meargă mai departe, să se adapteze vremurilor, adică „erei digitale. Cea mai mare provocare a fost aceea de a repara un aparat foto peste care a trecut o maşină. Cu migală, răbdare şi multă pasiune, l-a redat proprietarului în stare bună de funcţionare.
Câştigătorii locurilor I, II şi III la olimpiadele naţionale au fost premiaţi la sfârşitul săptămânii trecute nu de Ministerul Educaţiei sau Inspectoratul Şcolar, aşa cum ar fi fost firesc, ci de către un medic, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, pasionat de fotografie. Acesta şi-a vândut o parte din lucrări pentru a face rost de bani pentru elevii de elită. Gazeta de Sud mai scrie că medicul chirurg Horia Pârvănescu i-a premiat pe câştigătorii primelor trei locuri la naţionale, dar şi pe profesorii alături de care copiii au muncit şi s-au pregătit ore în şir.