Revista presei locale 17 ianuarie
Şcoli inchise din cauza frigului din clase; Spitalele vor personal medical, dar nu au bani de salarii.
17 Ianuarie 2012, 04:07
Evenimentul regional al Moldovei prezinta situatia unor unitati de invatamanat din jdetul Vaslui. Şcolile din satele Trohan, unde învaţă 18 elevi şi Slobozia, comuna Gârceni, unde învaţă 102 copii nu şi-au putut desfăşura activitatea obişnuită, părinţii fiind cei care au refuzat să îi mai lase pe elevi la orele de curs. Potrivit autorităţilor locale, în comuna Gârceni, primăria a asigurat lemnele necesare pentru iarnă, dar nu are cine să aprindă focul în sobe din cauză că nu este om de serviciu. Copiii au fost nevoiţi să stea luni, la prima oră de curs, îmbrăcaţi, cu fesuri pe cap şi mănuşi. Cadrele didactice spun că părinţii au refuzat să îşi lase copiii la şcoală din cauza frigului.
Părinţii elevilor de la şcoala din satul Finişel, comuna Săvădisla, au refuzat să îşi lase copiii la şcoală în prima zi din semestrul al II-lea, scrie Ziua de Cluj. Oamenii sunt nemulţumiţi de propunerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) de a comasa şcoala din satul Hăşdate cu cea din Finişel. Unul dintre părinţii nemulţumiţi de posibila comasare spune: "Naveta ar însemna ca copiii să se trezească la ora 06:00-06:30, să plece şi să stea în Hăşdate până la 8 dimineaţa. Nu ne convine comasarea pentru că avem săli, avem calculatoare, avem teren de sport şi ne-am implicat ca să facem ceva pentru viitorul copiilor noştri".
La spitalele din Craiova se vorbeşte mereu de o criză de personal medical, însă, dacă s-ar da liber la angajări, nici o unitate nu şi-ar permite să plătească salariile nou-venitilor. Gazeta de Sud explica: unitatile sanitare vor personal medical, dar nu au bani de salarii.
Calcanii, rechinii şi hamsia ar putea deveni doar o amintire în Marea Neagră. Acestea sunt previziunile sumbre ale specialiştilor dacă nu se iau urgent măsuri de diminuare a pescuitului, pentru refacerea stocului de peşte. În schimb, putem să pescuim la discreţie şprot şi bacaliar. Biologii sunt destul de pesimişti în ce priveşte situaţia stocurilor principale de specii din Marea Neagră şi caută soluţii disperate pentru a salva ceea ce se mai poate salva. Cu acest prilej experţi din România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia şi Ucraina s-au reunit zilele acestea la Constanţa, informeaza cotidianul Cuget Liber.
Obiectiv Vocea Brailei anunta ca un grup francez a achiziţionat trei proiecte de parcuri eoliene în Brăila, cu o capacitate totală proiectată de peste 400 MW . Lucrările de construcţie ar putea porni în 2013 - 2014, iar unul dintre amplasamente este comuna Tudor Vladimirescu . Acolo au fost concesionate şi cumpărate peste 1.300 ha pentru a fi montate 59 de turbine eoliene. Valoarea anuală a concesiunii cu Primăria de la Tudor Vladimirescu este de aproape 7 miliarde de lei vechi, bani cu care s-au finanţat lucrări edilitare.