Revista presei locale, 17 februarie
Articole publicate în Informaţia Zilei, Evenimentul regional al Moldovei, Tribuna, Ziua de Cluj.
17 Februarie 2010, 08:57
Ziarul de Vrancea anunţă o licitatie pentru o sacoşă de ardei. Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 7 din Focşani a publicat pe “licitaţia publică” intenţia de a cumpara 20 de kilograme de ardei gras roşu. Pentru legumele necesare preparării hranei micuţilor, instituţia este dispusă să plătească un preţ maximal de 9,8 lei/kg, adica 2,37 euro. Ieri, în ultima zi de depunere a ofertelor, pentru cele două sacoşe de ardei s-a anunţat un singur ofertant.
Cadastriştii pasează la instanţă delimitarea graniţei de la Rânca – titrează Gazeta de Sud. Edilii din Novaci şi Baia de Fier care îşi dispută graniţa dintre localităţi în zona montană Rânca sunt trimişi în instanţă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) . La solicitarea Prefecturii Gorj, Oficiul de Cadastru trebuia să identifice şi să delimiteze hotarul administrativ la Rânca, împărţită în prezent între Novaci şi Baia de Fier.
Clujul ocupă locul 20 într-un top al judeţelor unde au fost scoase la vânzare de către proprietari cele mai multe locuinţe cu preţul sub 60.000 de euro, în perioada 1 ianuarie – 10 februarie. Ziua de Cluj scrie că preţurile pentru comuna Floreşti pornesc de la 17.000 de euro, în judeţ s-au scos la vânzare 67 de apartamente sub 60.000 de euro, iar preţurile scad cu 10-20%, anticipează specialiştii.
Introducerea, din ianuarie, a raportărilor medicilor de familie în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a creat mari probleme celor implicaţi în această acţiune. Pe de o parte s-au situat medicii, nemulţumiţi de faptul că prin raportarea SIUI le-au fost invalidaţi zeci sau chiar sute de asiguraţi. Pe de altă parte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, care s-a văzut pusă în faţa unei situaţii creată de o bază de date neactualizată. Un medic de familie vasluian a declarat pentru Evenimentul regional al Moldovei: „Sunt aproximativ 400 de asiguraţi pe care i-am avut pe listă şi care, prin introducerea SIUI-ului sunt invalidaţi. Nu numai că veniturile lunare ale cabinetului se reduc cu aproximativ 20%, ceea ce înseamna foarte mult atunci când nu ai foarte mulţi pacienţi pe liste, dar persoanele invalidate de SIUI nu mai pot primi gratuit serviciile la care au dreptul ca asiguraţi".
Toţi locuitorii judeţului vor plăti un tarif unic şi majorat la apă anunţă Informaţia Zilei Satu Mare. Apaserv SA Satu Mare este beneficiara unui proiect finanţat de Uniunea Europeană în valoare totală de 102 milioane de euro. Din totalul acestei sume, Apaserv Satu Mare trebuie să vină cu o cofinanţare la proiect în valoare de 7,7 milioane lei. Având în vedere că această sumă este mare, Societatea Apaserv o va împrumuta de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). Cu alte cuvinte, pentru a putea înapoia ratele şi dobânda pentru suma împrumutată, se vor majora tarifele la apă şi canalizare.
Meseriaşii întorşi din străinătate au oferte şi în plină criză, aflăm din Ziarul de Prahova. Tot mai mulţi dintre prahovenii care îşi modernizează locuinţele vor lucrări de calitate şi caută meseriaşi cu experienţă. Ca urmare, în ciuda crizei, meşterii reveniţi de peste hotare nu au dus lipsă de lucrări, ba, din contră, unii susţin că au fost nevoiţi să şi refuze unele solicitări. In ceea ce priveşte preţurile, trebuie să reţineţi că, de exemplu, pentru montarea unui metru de faianţă sau gresie trebuie să platiţi între 15 lei şi 30 de lei, în funcţie de modelul acesteia, montarea unui metru de parchet vă costă între 10 lei şi 20 de lei, iar văruirea unei camere vă costă între 100 şi 300 de lei.
Stare de urgenţă la Cetatea Râşnov, anunţă Transilvania Expres. Iniţiate în decembrie 2009 şi finalizate recent, demersurile privind expertizarea tehnică este una alarmantă, studiul arătând că, în afara numeroaselor deficienţe structurale făcute de fostul concesionar al Cetăţii se impune de urgenţă executarea unor reparaţii şi consolidări. După cum se arată în expertiză, „se impune ca primă urgenţă consolidarea şi reabilitarea zidului de fortificaţie latura sudică, dar cu maximă urgenţă porţiunea de zid din zona parcării, supusă unei posibile prăbuşiri, consilidarea şi reabilitarea zidului dintre Turnul Bathory şi Turnul de Nord, în prezent fiind înregistrate deja două zone prăbuşite”.
Obiecte din minele Lupoaia şi Ploştina din Motru vor ajunge curând într-un muzeu. În maxim doi ani cele două mine vor fi închise iar uneltele cu care astăzi minerii îşi fac treaba la sute de metri sub pământ vor fi expuse într-un muzeu scrie cotidianul gorjean Pandurul.
V-aţi săturat de aceleaşi mărţişoare şi felicitări de Paşti pe care piaţa sibiană vi le oferă an de an? Iar pe deasupra mai sunteţi şi ecologişti? Tribuna vă oferă o soluţie: Probabil că în acest an ar trebui să luaţi în calcul şi primele târguri de mărţişoare şi de Paşti pe care le va organiza Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu. Târgul de mărţişoare va avea loc în perioada 24-28 februarie la sediul instituţiei, iar cel de decoraţiuni de Paşti - în 24-28 martie. Crearea minunăţiilor începe astăzi, când 250 de copii iau startul în acest dublu proiect educativ care îi transformă în mici artizani.